Minder werk voor de diëtist na schrappen vergoeding


Diëtisten hebben het een stuk minder druk gekregen sinds de vergoeding van dieetadvies uit de basisverzekering grotendeels is geschrapt. In het eerste kwartaal van 2012 kwamen 28% minder mensen naar de vrijgevestigde diëtist dan vorig jaar, zo blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Bovendien krijgen die cliënten die nog wel komen, ook minder uren zorg. In totaal leverden de diëtisten gemiddeld 39% uren minder aan diëtistische zorg.

Sinds 1 januari 2012 wordt dieetadvisering alleen nog vanuit de basisverzekering vergoed als dit onderdeel is van gecoördineerde multidisciplinaire zorg voor cliënten met diabetes, chronische longziekten of een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dit is bijvoorbeeld zorg die via zorggroepen wordt geleverd.

Voorheen werd 4 uur dieetadvisering vanuit de basisverzekering vergoed na verwijzing. Bij cliënten die zonder verwijzing de diëtist bezochten, verschilde het per zorgverzekeraar of de dieetbehandeling werd vergoed.

Nivel-programmaleider Cindy Veenhof: ‘Het lijkt erop dat de mensen die wegblijven geen aanvullende verzekering hebben waarin dieetadvisering is opgenomen. Of ze zijn niet bereid of in staat voor diëtistische zorg te betalen. Hierdoor bestaat de kans dat zij hun voeding en leefstijl niet aanpassen en op den duur complexere gezondheidsproblemen krijgen. Daarom is het belangrijk te kijken of de dalende trend in de zorg zich voortzet.’
 
Uit het onderzoek blijkt ook dat cliënten die nog wel kwamen, 17% minder behandeltijd kregen. Cindy Veenhof: ‘Behalve door de wijzigingen in de basisverzekering kan dit ook komen door prijsafspraken en afspraken over de te leveren uren zorg tussen diëtisten en zorggroepen. Minder behandeltijd kan de cliënt gaan merken in een mindere kwaliteit en minder resultaat.’

Bron: Nivel

 

Lees ook:Diëtist niet terug in basispakket
Lees ook:Meeste patiënten mét verwijsbriefje naar fysiotherapeut
Lees ook:Te laat naar de diëtist
Lees ook:Diëtisten niet blij met Dr. Frank-dieet
Lees ook:Verzekeraars vergoeden dieetvoeding vaak niet

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Minder werk voor de diëtist na schrappen vergoeding

 1. AB

  Dit is typisch zo’n besparing die op de korte termijn geld oplevert, maar op de lange duur geld kost. Jammer!

    /   Reply  / 
 2. Cycles

  Het mankeert er nog aan dat wij moeten opdraaien voor de vraatzucht van anderen. Verachtelijk hoe die speklappen over de weg waggelen. Die vreetverslaafden moeten ze opsluiten tot ze een normaal gewicht hebben. En stinken dat die doen, dat produceert aceton dat via de longen in ons gezicht wordt geblazen. Walgelijk. Het zijn parasieten die vijf keer zo veel eten als een normale mens. Straffen moet men zoiets. Dat pakt 2 plaatsen in de bus en betaalt er maar 1. Ik ben die vetzakken beu. Vies gewoon.

    /   Reply  / 
 3. rik

  En borstvergroting willen ze ook al terugbetaald zien. Wat een egoïsten. Wat is dat allemaal met dat vet en groot en dik. Dat is toch geen zicht. Vette mensen zijn lelijk en weten zich door hun vreetmanie niet te beheersen. Ze zijn niet te vertrouwen. En die geur in de zomer dat deze blubbers verspreiden is niet te harden. Zweten en stinken en hijgen en rood uitslaan. En dan nog durven klagen dat wij hun creime-au-beurres niet terugbetalen. Op het strand is het verschrikkelijk om zoiets te moeten aanzien. Ik heb daarvan al eens moeten overgeven. Liters cola drink zo’n nijlpaard.
  Ik heb daar duidelijk geen medelijden mee. Integendeel, men moet dat heel hard aanpakken.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>