sCOOLsport maakt kinderen gezonder en weerbaarder

Twaalf Zeeuwse basisscholen hebben de afgelopen jaren geëxperimenteerd met sCOOLsport om hun leerlingen in beweging te krijgen, gezonder te laten eten en weerbaar te maken. Leerlingen en onderwijzers zijn enthousiast. Tien scholen gaan door met de methode.

Het aantal kinderen met overgewicht en ernstig overgewicht is wereldwijd sterk toegenomen. Vooral door slechte voeding en te weinig bewegen. In Nederland is 14% van de jongeren te zwaar en slechts de helft van de jeugd beweegt voldoende, 12% is zelfs volledig inactief.

Op een gewone schooldag brengen kinderen gemiddeld 55% van de tijd zittend of liggend door. Omdat gezond gedrag in de basisschoolleeftijd nog aan te leren is en de school hiervoor een geschikte omgeving is, is het programma sCOOLsport ontwikkeld. De deelnemende scholen worden begeleid en gesteund door SportZeeland.

sCOOLsport is breder dan sport alleen. Het programma richt zich op vier thema’s: ‘elke dag bewegen’, ‘gezond gewicht’, ‘fysiek-mentaal weerbaar’ en ‘motorisch vaardig’. Door sCOOLsport besteden scholen niet alleen meer aandacht aan een gezonde en actieve leefstijl van hun leerlingen, maar ook aan pesten en motorische vaardigheden.

Uit een evaluatie van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) blijkt dat echter niet alle thema’s echter even makkelijk in te passen zijn in de dagelijkse schoolactiviteiten.

Om een sCOOLsportschool te mogen heten moet een school aan een aantal criteria voldoen. Nivel-onderzoeker Linda Ooms: ‘sCOOLsport vraagt een grote tijdsinvestering en naast het drukke programma dat basisscholen al hebben, lukt het de scholen niet aan alle criteria te voldoen.’

‘Je ziet dat de scholen wel hun best doen om aan alle sCOOLsportthema’s aandacht te besteden’, vervolgt ze. ‘De leerlingen zijn vooral enthousiast over de sport- en beweegactiviteiten. Maar er lopen ook programma’s tegen pesten, scholen maken werk van gezonde tussendoortjes met een fruitdag en zetten vakleerkrachten in voor de gymnastieklessen.’

‘Ze besteden aandacht aan alle vier de thema’s, maar ze hebben wel echt begeleiding vanuit SportZeeland nodig. Die begeleiding duurt nu drie jaar, en komt daarna wat meer op afstand. Dat gaat op zich goed, maar die begeleiding moet niet helemaal wegvallen. Als SportZeeland geen vinger meer aan de pols houdt, is de kans groot dat sCOOLsport op de achtergrond raakt.’

Bron: Nivel

Lees ook:De Koningsspelen willen duidelijk maken dat sporten héél gezond is voor kids
Lees ook:Het is gezond als kinderen zelf fietsen
Lees ook:Scholen in Nederland starten met Gezond Schoolplein
Lees ook:Nationaal Schoolontbijt geeft het goede voorbeeld
Lees ook:Meer ongelukken tijdens de gymles

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “sCOOLsport maakt kinderen gezonder en weerbaarder

 1. Het Koolhydraten Dieet

  Dat is wel optimaal gezond leven en het creëren van stabiele gewicht, wanneer je deze gezonde vier thema’s goed toepast in het dagelijkse leven.
  Ik vind wel dat je landelijk moet aanpakken.

    /   Reply  / 
 2. David

  Tja, de afgelopen 10 jaar is overgewicht bij kinderen enorm toegenomen. Waar ik vroeger nog altijd buiten speelde en bijna nooit binnen zat (dit is slechts 10 jaar terug), zie ik nu amper meer kinderen buiten spelen. Ze zitten meer binnen achter hun console o.i.d.. Misschien zijn ouders hier ook wel wat makkelijker mee geworden. Veel ouders die ik ken geven een slecht voorbeeld als het gaat om gezond eten en bewegen. Waar is de tijd gebleven dat je voedsel LEERT eten?!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>