Melkvitamine beschermt tegen obesitas en diabetes

De vitamine nicotinamide riboside blijkt positieve gezondheidseffecten te hebben. In het laboratorium beschermde de vitamine, die in koemelk zit, muizen tegen diabetes en obesitas. Ook ontwikkelden ze meer spierkracht. NWO-onderzoeker dr. Riekelt Houtkooper kwam de vitamine op het spoor tijdens zijn onderzoek naar stofwisselingsziekten bij ouderdom. Hij denkt dat de ontdekking deuren kan openen voor de ontwikkeling van voedingssupplementen of geneesmiddelen.

Houtkooper doet samen met collega’s van de Ecole Polytechnique Fédérale in Lausanne onderzoek naar de mitochondriën. Dit zijn de energiecentrales die in lichaamscellen voedingstoffen zoals koolhydraten en vetten omzetten in energie. Oude of zieke mitochondriën kunnen voedingsstoffen niet meer efficiënt omzetten. Daardoor kunnen stofwisselingziektes als obesitas en diabetes ontstaan.

In een poging een manier te vinden om de mitochondriën beter te laten functioneren, stuitten de onderzoekers op de vitamine nicotinamide riboside. Van deze vitamine was alleen bekend dat bacteriën hem gebruiken. Houtkooper zag in het laboratorium dat de vitamine gunstige effecten met zich meebrengt.

De melkvitamine bleek bij muizen de stofwisseling te verhogen. Dat bevordert een gezond leven. In het laboratorium kregen de muizen een vet ‘hamburger-dieet’. Muizen die als toevoeging bij dat ongezonde dieet de vitamine nicotinamide riboside kregen, kwamen veel minder aan. Daarnaast ontwikkelden ze geen type 2 diabetes en presteerden ze veel beter in een hardlooptest.

Houtkooper toont in zijn onderzoek voor het eerst aan hoe de vitamine werkt en welk effect de vitamine heeft op een heel organisme. De werking van de anti-verouderingsvitamine lijkt op die van resveratrol, een stof in rode wijn die eveneens gunstige metabole effecten heeft.

Hoeveel melk een mens zou moeten drinken voor een gezond effect is onbekend. Maar het onderzoek biedt belangrijke aanknopingspunten voor de ontwikkeling van voedingssupplementen of geneesmiddelen.

De onderzoekers hebben een patentaanvraag ingediend voor de mogelijke toepassingen. Maar er is eerst meer onderzoek nodig om aan te tonen of het ook in mensen werkt. Ook moet worden nagegaan of deze vitamine in andere voeding zit dan alleen melk.

Bron: NWO

Lees ook:Met vitamine K minder kans op diabetes
Lees ook:‘Kiwi beter dan vitamine C supplement’
Lees ook:Voedingssupplement kan gevaarlijk zijn voor roker
Lees ook:Krijgt jouw kind voldoende Vitamine D binnen?
Lees ook:Vitamines uit China mogelijk vervuild

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>