Allochtone baby vaker te dik

Baby’s van Turkse en Marokkaanse afkomst hebben op 2-jarige leeftijd twee tot driemaal zo vaak overgewicht als andere baby’s. Vooral in de eerste zes maanden neemt hun gewicht snel toe, ontdekte Marieke de Hoog, AMC-onderzoekster en epidemioloog bij de GGD in Den Bosch.

‘Wij wisten wel dat overgewicht bij deze groep kinderen veel voorkomt, maar niet op zo’n jonge leeftijd al. Dat is verrassend’, aldus De Hoog, die eind deze maand promoveert.

De onderzoeksresultaten van de epidemioloog maken deel uit van het ABCD-onderzoek, dat sinds onderzoekt tussen leefgewoonten tijdens de zwangerschap en (pasgeboren) kinderen in Amsterdam.

Bij de meeste kinderen verdwijnt het zogeheten ‘babyvet’ vanzelf als ze ouder worden. Maar bij de Turkse en Marokkaanse kinderen in het onderzoek ging dat niet zo makkelijk: op 5-jarige leeftijd kampte 70% nog altijd met overgewicht. De Hoog: ‘Dat is bij andere baby’s gemiddeld 30%.’

Volgens de promovenda is de volgende stap om uit te zoeken wat precies de oorzaken voor het overgewicht zijn.

Bron: Sp!ts

 

Lees ook:Jeugd groeit vooral in breedte, maar niet in lengte
Lees ook:Dikke baby is later ook vaak te dik
Lees ook:Broer of zus beschermt tegen overgewicht
Lees ook:Ben je zwanger en voel je je weleens somber?
Lees ook:Opleiding maakt allochtoon slank

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>