Mogelijk verband tussen bisfenol A en obesitas

Amerikaanse wetenschappers denken dat de chemische stof bisfenol A (BPA) mogelijk obesitas kan veroorzaken bij kinderen. BPA wordt voornamelijk gebruikt in kunststoffen en ligt de laatste tijd onder vuur omdat het mogelijk hormoonverstorend kan werken.

Daarom mag de stof in de Europese Unie niet langer gebruikt worden voor het maken van babyflesjes.

Onderzoekers van de New York University School of Medicine denken dat BPA vetcellen groter maakt en het evenwicht van oestrogeen en testosteron in het lichaam verstoort. Dat zou de grotere kans op zwaarlijvigheid bij kinderen verklaren.

De wetenschappers onderzochten de urine van bijna 3000 kinderen en tieners. Daaruit bleek dat kinderen met de hoogste niveaus BPA in hun urine 2,6 keer zoveel kans hebben op obesitas in vergelijking met degenen met het laagste niveau van de chemische stof in hun urine.

Dat wil niet direct zeggen dat er een oorzakelijk verband is, maar volgens hoofdonderzoeker Leonardo Trasande toont het onderzoek aan dat er behoefte is aan een breder denkkader rond obesitas. ‘Een ongezond voedingspatroon en te weinig lichaamsbeweging dragen bij aan overgewicht, maar het verhaal eindigt daar niet.’

Vrijwel iedereen komt in aanraking met BPA, omdat het voor uiteenlopende producten wordt gebruikt, waaronder dvd’s, tandvullingen, conserven en drankblikjes. Uit een onderzoek van de Amerikaanse overheid in 2003 en 2004 bleek dat bij 92,6% van alle Amerikanen sporen van BPA in de urine terug te vinden waren.

Volgens Trasande reden genoeg om het gebruik van BPA terug te dringen. ‘BPA verwijderen uit blikjes is waarschijnlijk de beste manier om dat te doen, want er bestaan alternatieven.’

Bron: de Volkskrant

Lees ook:Soep uit blik verhoogt bisfenol A in urine
Lees ook:Talk en babylotions bevatten potentieel schadelijke stoffen
Lees ook:Melamine duikt overal op
Lees ook:Antibiotica bij baby leidt mogelijk tot overgewicht
Lees ook:Urine zwangeren wordt gebruikt voor kunstmest

1 Reacties // Reageer

One thought on “Mogelijk verband tussen bisfenol A en obesitas

  1. Panama

    Zwaarlijvige kinderen vertonen een hogere concentratie aan de chemische stof bisphenol-A in hun urine dan slanke kinderen. Dat blijkt uit onderzoek aan de New York University School of Medicine.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>