Gezond kiezen met het kenmerk ’100% volkoren’

Vraag jij je net als ik bij de bakker ook altijd af welke broden nou volkoren zijn? Volkoren is gezond. Het bevat de meeste vezels en die zijn goed je darmen. En ze geven je een vol gevoel, waardoor je later op de dag minder snel gaat snacken. Dat helpt je om op een gezond gewicht te blijven.

Volkoren is goed dus. Maar welk brood is gemaakt van 100% volkorenmeel? Als er ‘volkoren’ in de naam van het brood gebruikt is, dan weet je zeker dat het volkorenbrood is. En als je brood in de supermarkt koopt, dan staat op het etiket of er volkoren(tarwe)meel is gebruikt of niet. Maar bij de bakker heb je dat natuurlijk niet.

Een ding is zeker: aan de kleur is niet te zien of brood bruin of volkoren is. Zelfs hele donkere broden kunnen van allerlei graansoorten, behalve volkorenmeel, gemaakt zijn.

Om consumenten te helpen kiezen is er nu het kenmerk ’100% volkoren’. Daaraan kun je direct zien of je met een volkoren brood te maken hebt. Het kenmerk zullen we volgens het Voorlichtingsbureau Brood steeds vaker voorkomen.

Waar we dat kenmerk gaan zien, is nog een beetje onduidelijk. Hopelijk plakken ze het kenmerk niet alleen in grote letters op het brood, maar zetten ze in de bakkerij ook een bordje bij de volkoren broden. Zo kun je in één oogopslag zien wat de volkoren broden zijn!

Bron: Voorlichtingsbureau Brood

Lees ook:Eén op de vijf broden te zout
Lees ook:Is brood ongezond? Hoeveel boterhammen per dag mag je? Word je er dik van?
Lees ook:ADV: Eet net als schaatscoach Henk Gemser voortaan elke dag Becel brood
Lees ook:‘Blue Band Goede Start bevat geen volkoren’
Lees ook:‘Te veel zout in glutenvrij brood’

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Gezond kiezen met het kenmerk ’100% volkoren’

  1. Trein

    werd eens tijd dat er zo’n keurmerk kwam. Want het witte bruinbrood van de afgelopen jaren had deze sticker zeker niet gekregen!

      /   Reply  / 
  2. Kate

    Sowieso wordt er allemaal rotzooi in brood gegooid wat er niet in thuis hoort! Gek wordt je van de noten en keiharde maisbrokken!! Allerlei dingen waar je niet op zit te wachten, hele kleine rode bolletjes waarvan je denkt: “Alleen maar om gewicht (dus geld) te verkrijgen met dingen die NIET in brood horen. Je kan in een supermarkt al nergens meer het échte volkorenbrood of gewoon bruin brood kopen. Als je geluk hebt nog wel bij de bakker om de hoek! Wordt tijd dat fabrieken hun receptuur bijstellen naar het ECHTE recept! Dat van de Warme Bakker van vroeger!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>