Consument overschat voordelen light-producten

Veel mensen overschatten de voordelen van light-producten. Slechts 20% weet dat de term light inhoudt dat er òf minder vet òf minder suiker òf minder calorieën in het product zitten. Daarnaast weet maar 17% dat light ten minste 30% minder calorieën betekent. Dat blijkt uit onderzoek onder 1.264 consumenten, uitgevoerd doorGfK in opdracht van het Voedingscentrum en GezondheidsNet.nl.

De ondervraagden weten wel ongeveer wat light betekent. Maar wat en hoeveel er van een bepaalde stof minder inzit, is voor hen onduidelijk. Zo denken veel mensen dat een light-product minimaal de helft minder calorieën levert dan de reguliere variant.

Light kan echter ook betekenen dat er minder zout in zit, of minder suiker. Het moet in ieder geval altijd minimaal 30% minder zijn dan in het oorspronkelijke product. En de  fabrikant moet aangeven voor welk aspect het woord light geldt.

Van de ondervraagden denkt echter 29% dat er in een light product zowel minder calorieën, als minder suikers, minder zout én minder vetten in het product zitten. Maar de term light mag op de verpakking staan als er óf 30 procent minder suiker, óf 30 procent minder vet, óf 30 procent minder calorieën in een product zitten.

Om zeker te weten hoeveel gezonder een product is, kun je het best de light-variant vergelijken met hetzelfde type product, dat niet light is.

Bij chips zie je dan bijvoorbeeld meteen dat een zakje light chips maar een klein beetje minder calorieën bevat dan een gewoon zakje chips. Hoe dat komt? Omdat de fabrikant er weliswaar 30% vet uithaalt, maar dat deels vervangt door koolhydraten, waardoor het verschil in calorieën deels tenietgedaan wordt. Light is dus niet altijd gezonder.

Maar light-varianten van frisdranken zijn wel weer een verstandige keus voor wie op de lijn wil letten. Light frisdranken leveren namelijk bijna geen calorieën.

Overigens maakt 20% van de mensen zich zorgen over de veiligheid van light-voedingsmiddelen. Maar die zorgen zijn volgens het Voedingscentrum onterecht: light-producten zijn veilig om te eten en drinken.

Bron: Voedingscentrum

 

 

Lees ook:Down door lightdrankjes? Ja dat kan!
Lees ook:Fabel: Van light-producten kun je onbeperkt eten
Lees ook:Nieuwe website helpt overgewicht te voorkomen
Lees ook:Lay’s lanceert chips tegen overgewicht
Lees ook:‘Light-producten maken dik’

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Consument overschat voordelen light-producten

 1. H,F

  Ten dele ben ik het eens,met betrekking tot vet en suikers,
  Maar als je kijkt naar light frisdranken dan moet er in Nederland een verbod komem op de stof aspertaam en vele E’s die kankerverwekkend zijn.Niet voor niks dat er in Nederland zoveel kanker voorkomt.
  De overheid zegt dat het niet zo is ,maar als in een aantal EEG landen ,die stoffen verboden zijn ,geeft het genoeg tot nadenken.we zijn hier veel te laks.Als zoetsof is Stevia een goed alternatief,maar door de lobby van de suikerindustrie en accijns op suiker voor het gebruik van Stevia alleen maar tegengewerkt.

    /   Reply  / 
 2. Ank

  wat tips om te lezen;

  Aspartaam.nl

  92 klachten!! zit in alle light, suikervrije en vetvrije/arme produkten,Frisdranken,ZOETJES, z.g gezonde(KINDER) ZUIVEL,Optimel ontbijtjes Tandpasta, veel zure produkten,vaak in MEDICATIE, LAXERMIDDELEN< VLEESWAREN,limonadesiroop

  "Wat u niet mag weten over uw gezondheid; dr Gabor lenkei

  dr Weston A.Price "Voeding en fysieke degeneatie"

  dr Russell; "Amino sweet "Aspartaam en zoetstoffen,"Smaakversterkers" "Cholesterol" "Transvetten""Fructose
  "E-nummers" 'Suiker"

  "Wij worden wakker"- gezondheid/voeding"

  "Margarine versus boter"

  "Becelmythe"

  "Wat gebeurt er als je te weinig vet eet?"

  http://www.vageklachten.ashrama.nl

  "Natuur Dietisten Nederland"

  dr Gert Schuitemaker;`
  `Het fitmetvoeding, Kookboek`
  "Nieuw licht op vitaminen D en chronische ziekten`
  `Het gouden boekje voor de gezondheid`
  `Het gouden boekje voor het Hart`
  `Gewrichten en voeding`

    /   Reply  / 
 3. Ank

  nog wat tips om over na te denken; betreft Aspartaam en zoetstoffen;

  -Aspartaam en OOGziekten; verwoest de OOGZENUW,
  vergiftiging Methanol

  door

  Dr H.J. Roberts -endocrinloog
  Dr Morgan Raiford

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>