‘Gezond eten geen kwestie van geld’

Gezond eten is duurder dan ongezond eten. Dat is wat veel mensen beweren. Ik heb dat nooit goed begrepen. Kook eens aardappelen, groente en een stukje vlees erbij. Een Big Mac-menu bij de McDonalds is duurder! Ook het Voedingscentrum grijpt het recente onderzoek ‘Smakelijk Weten’ van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) om dit hardnekkige misverstand uit de wereld te helpen.

Volgens het Voedingscentrum is het door het grote aanbod van voedingsmiddelen voor iedereen mogelijk om een gevarieerd en gezond voedingspatroon te hebben. Kiezen voor gezond kan eenvoudig: door minder uit te geven aan duurdere producten als vlees en kaas en meer aan groente en fruit.

Gezond eten volgens de Schijf van Vijf is dus geen kwestie van geld, maar van de juiste keuze, zo concludeert het Voedingscentrum uit het onderzoek van het CBS, dat cijfers over voeding en gezondheid door de jaren heen vergeleek.

Toch kan het in veel gevallen beter: we zouden gezonder zijn als iedereen at volgens de Schijf van Vijf. Daarvoor moeten we meer groenten en fruit eten. Daar zitten veel vitamines, mineralen en vezels in.

Op dit moment besteden we minder dan 20% van ons voedingsbudget aan groente, fruit en aardappelen. Dat moet meer zijn om aan de dagelijkse twee ons groenten en twee keer fruit te komen, vindt het Voedingscentrum.

Maar liefst een kwart van wat we aan voedsel besteden, geven we uit aan vlees en vis. Van vlees en kaas eten we tegenwoordig 2,5 keer zo veel als in 1950. Van deze producten hebben we in kleine hoeveelheden genoeg om gezond te eten.

Het Voedingscentrum raadt aan om per dag 100 tot 125 gram vlees(waren), kip, vis of een vleesvervanger te eten, of een keer te kiezen voor een vegetarisch alternatief.

Bron: Voedingscentrum

Lees ook:Nederlanders eten meer groente en fruit
Lees ook:Doei rood vlees, welkom vette vis!
Lees ook:Nederland massaal aan gezondheidsdrankjes
Lees ook:Roken en groente eten geen gelukkige combinatie
Lees ook:‘Bewegen moet ook op schijf van vijf’

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “‘Gezond eten geen kwestie van geld’

 1. Julia

  Gezond eten hoeft inderdaad niet veel te kosten, maar voornamelijk discipline! Maar mijn ervaring is, zodra je gezond eet en je goed voelt, wil je nooit meer terug naar het oude! Het wordt steeds gemakkelijker :-) .

    /   Reply  / 
 2. Wim T

  Ik wist niet dat er zo weinig aan voeding werd uitgeven dit is iets om aandacht aan te schenken. Ik vind het wel belangrijk goede voeding. Maakt mij niet zoveel uit wat het kost.

    /   Reply  / 
 3. Klink

  Gezond eten bereiden kost over het algemeen ook een stuk meer tijd dan een ongezonde hap.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>