Tweede Kamer wil stoppen met vrije tarieven tandartsen

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er een eind komt aan het experiment met de vrije tandartstarieven. De linkse partijen PvdA, SP en GroenLinks waren al tegen, de PVV schaarde zich gisteren in dat rijtje. En daarmee is er een kamermeerderheid. Vandaag is er een debat in de Tweede Kamer over het experiment.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakte deze week bekend dat de prijzen van de tandarts in het eerste kwartaal van 2012 met bijna 10% zijn gestegen. Dat vindt minister Schippers van Volksgezondheid te veel.

Zij waarschuwde de tandartsen dat als zij de tarieven in november niet hebben verlaagd, dat zij het experiment – dat drie jaar zou duren – zal stopzetten. Maar de Tweede Kamer lijkt daar niet op te willen wachten.

De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) is ‘verbijsterd’. Volgens de beroepsvereniging van tandartsen is het onderzoek van de NZa ondeugdelijk uitgevoerd.

De NMT vindt dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur als op basis van discutabele gegevens van de NZa de stekker uit dit experiment wordt getrokken en wijst erop dat ook de minister heeft aangegeven dat nu stoppen onzorgvuldig zou zijn.

Mocht de Tweede Kamer zich vandaag in een meerderheid uitspreken vóór beëindiging van het experiment, dan bereidt de NMT juridische stappen voor.

Overigens doet zich dan ook een praktisch probleem voor: de NZa zal dan nieuwe tandartstarieven moeten gaan vaststellen en dat kost tijd.

Bron: NOS/NMT

Lees ook:Minister: te vroeg om te stoppen met vrije tarieven tandarts
Lees ook:Vrije tarieven tandarts definitief van de baan
Lees ook:Tandart is niet duurder geworden
Lees ook:Tandartstarieven stijgen ook in tweede kwartaal
Lees ook:Het doek lijkt gevallen voor Elektronisch Patiëntendossier

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>