Hond herkent besmette patiënten

Honden zijn echt geweldig als het om de gezondheidszorg gaat. Ze kunnen blinden geleiden en blijken nu ook in staat te zijn om het ziekenhuisbacterie te herkennen en op te sporen. In het VU medisch centrum is een onderzoek gedaan met behulp van trouwe viervoeter de 2-jarige beagle Cliff. Daarmee is aangetoond dat de hond perfect kan ruiken of patiënten besmet zijn met de bacterie Clostridium difficile, die diarree en levensbedreigende darmontstekingen kan veroorzaken. Hond Cliff kon na een training van twee maanden binnen 10 minuten een hele ziekenhuisafdeling controleren op de aanwezigheid van de bacterie. Normaal gesproken is daar tijdrovend laboratoriumonderzoek voor nodig.De jonge hond gaat naast het bed van patiënten zitten wanneer hij denkt dat ze besmet zijn. Tijdens de tests wist hij 25 van de 30 besmette patiënten aan te wijzen (83 procent).

Toen de beagle monsters van de ontlasting moest ruiken, had hij het zelfs in 100 procent van de gevallen goed.

VUmc-onderzoekers hebben deze bevindingen gepubliceerd in het kerstnummer van het British Medical Journal op BMJ.com.

 

Lees ook:Hond spoort ziekenhuisbacterie op
Lees ook:Hond herkent geur darmkanker
Lees ook:Bacterie eist levens in ziekenhuis
Lees ook:Ziekenhuis besmette patiënten met bacterie
Lees ook:Ook Nederlander besmet met EHEC-bacterie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>