Soja-isoflavonen stimuleren botopbouw

Ongeveer vijftig procent van de Europese vrouwen boven de 55 jaar wordt geconfronteerd met osteoporose, in de volksmond ook botontkalking genoemd. Uit een recent artikel in het toonaangevende European Journal of Clinical Nutrition blijkt dat isoflavonen de botopbouw significant stimuleren en de afbraak fors verminderen. Soja bevat deze isoflavonen van nature.

Osteoporose komt frequent voor. In Europa krijgt ongeveer de helft van alle vrouwen te kampen met botontkalking.

Sinds 1966 is er een groot aantal studies verricht naar de relatie tussen isoflavonen uit soja en botontkalking. Het toonaangevende European Journal of Clinical Nutrition publiceerde hierover onlangs een artikel.

In een ‘meta-analyse’ werden negen interventiestudies onder de loep genomen met in totaal 432 gezonde deelnemers, allen vrouwen tussen 51 en 63 jaar, waarvan geen enkele vrouw al werd behandeld voor osteoporose.

Deze vrouwen kregen in de onderzoeken ofwel isoflavonen uit soja, ofwel een placebo toegediend. Vervolgens werd gekeken naar het effect hiervan op botopbouw en botafbraak.

De onderzoekers concluderen dat isoflavonen de botopbouw significant stimuleren en de afbraak fors verminderen. Men stelde een positief effect vast op de botten, zowel bij studies met een hoge inname van isoflavonen (meer dan 90 mg per dag) als bij studies met een lagere inname (minder dan 90 mg per dag). Een dagelijkse inname van 90 mg isoflavonen komt overeen met een consumptie van 800 tot 1200 ml sojamelkproducten per dag.

Lees ook:Isoflavonen uit soja verbeteren stemming en mentale prestaties
Lees ook:Sojavoeding na veilig na diagnose borstkanker
Lees ook:Cola slecht voor de botten van vrouwen
Lees ook:‘Soja helpt tegen opvliegers’
Lees ook:Mannen kunnen al vroeg broze botten voorkomen

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Soja-isoflavonen stimuleren botopbouw

 1. Drs. D.M. Keesenberg

  Zeker goed artikel en soja tevens goed voor verlaging van cholesterol.

    /   Reply  / 
  1. MetaBool

   Bedoel je dat cholesterolverlaging je gezondheid ten goede komt? Dat hoor ik wel vaker maar daar ontbreekt toch echt ieder bewijs voor.

     /   Reply  / 
 2. Drs. D.M. Keesenberg

  Het blijft voorlopig discutabel of cholesterol verlaging werkelijk de gezondheid ten goede komt of eigenlijk goed werkt als primaire preventie tegen diverse hart- en vaatziekten. Ik heb alleen liever dat mensen hun cholesterol wat verlagen met soja als zij dit dan toch willen. Ik heb absoluut geen voorkeur voor orale medicatie om cholestrol te verlagen. Wel leuk om te zien is de volgende sceptici site tegen cholesterol. Zij schrijven wel degelijk interessante wetenschappelijke artikelen. Enjoy en goed weekend!
  http://www.sciencebasedmedicine.org/?p=22

    /   Reply  / 
 3. MetaBool

  Onderzoeken naar de werkzaamheid alsmede de bijwerkingen van medicijnen worden gemanipuleerd om de gewenste uitkomsten te verkrijgen. Daardoor is meestal de groep van proefpersonen die uiteindelijk overblijft na een aantal selecties, verre van representatief voor de patiënten die later met het middel worden behandeld. Voor de farma-industrie is het natuurlijk uiterst lucratief om niet alleen zieke mensen te behandelen maar ook heel grote groepen gezonde mensen, c.q. met statines.
  Het hardste bewijs voor de cjolesterolhypothese is de werking van statines. Het lijkt er echter heel sterk op dat statines niet werken door het cholesterol te verlagen maar door ontstekingswerende eigenschappen. Dat is precies de reden dat statines een gunstig effect lijken te hebben bij o.a. Alzheimer.
  Als je overigens je cholesterol wilt verlagen d.m.v. je voeding kun je dat het beste doen door alle geraffineerde koolhydraten alsmede transvetzuren te vermijden.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>