Mannen kunnen al vroeg broze botten voorkomen

Botontkalking wordt vaak geassocieerd met oudere vrouwen. Vooral door de overgang neemt hun risico op broze botten fors toe. Maar ook mannen blijven niet gespaard. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam en het NIVEL blijkt dat vooral zij al op jonge leeftijd veel kunnen doen om op latere leeftijd broze botten te voorkomen!

Botontkalking (osteoporose) is een veel voorkomende invaliderende aandoening. Een van de kenmerken van botontkalking is een lage botdichtheid, waardoor botten broos worden en sneller breken.

Botweefsel wordt tijdens je hele leven voortdurend opgebouwd en weer afgebroken. Voor het 30ste jaar is de opbouw groter dan de afbraak, waardoor het bot steviger wordt en groeit.

Na het 35ste jaar wordt de afbraak geleidelijk groter dan de opbouw; daardoor worden de botten minder stevig.

Voor sterke botten is vooral vitamine D belangrijk; dat vooral zit in vette vis, margarine en in mindere mate in melk. Ook beweging is belangrijk.

De onderzoekers keken bij een relatief gezonde groep mannen en vrouwen tussen 13 en 36 jaar hoeveel vitamine D zij dagelijks binnenkrijgen. Dat werd op 3 tot 8 verschillende momenten gemeten.

Daaruit blijkt dat mannen die in de loop der jaren door hun voedingspatroon steeds minder vitamine D binnenkrijgen op 36-jarige leeftijd al een mindere botdichtheid hebben en daardoor een grotere kans op botontkalking. Opmerkelijk is dat bij vrouwen geen verschillen werden gevonden.

Volgens onderzoeker Christel van Dijk is het aannemelijk dat de afname van de botdichtheid al op veel jongere leeftijd begint dan nu wordt aangenomen. Dat betekent dus dat je wellicht op jonge leeftijd al wat kunt doen om later broze botten te voorkomen.

Overigens zit het met de inname van vitamine D over het algemeen wel goed. De onderzoekers legden de hoeveelheden die de mannen en vrouwen binnenkregen naast de dagelijks aanbevolen hoeveelheid die voor vitamine D geldt.

Van Dijk: ‘Bijna alle deelnemers aan het onderzoek zaten op zo’n 2 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Maar 2% van de mannen en 6% van de vrouwen had een lagere vitamine D-inname dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.’

Bron: Nivel

Lees ook:Cola slecht voor de botten van vrouwen
Lees ook:Pruimen goed voor sterke botten
Lees ook:Twee keer per jaar een prik tegen botontkalking
Lees ook:Zonlicht goed voor lange en sterke baby’s
Lees ook:Cola slecht voor je botten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>