Antioxidanten kunnen kanker juist bevorderen

Lange tijd leek het wel een toverwoord: antioxidanten. Antioxidanten – zoals vitamine A, C en E – zouden kanker afremmen. Maar recente onderzoeken laten juist het tegenovergestelde zien. Antioxidanten zouden kankercellen helpen overleven.

Antioxidanten zijn stoffen die het lichaam beschermen tegen zogenaamde ‘vrije radicalen’ en andere schadelijke stoffen die in het lichaam vrijkomen als gevolg van allerlei oxidatiereacties en bij bepaalde ziekteprocessen, zoals ontstekingsreacties.

Normaal ruimt het lichaam die vrije radicalen zelf op. Maar wanneer dat niet gebeurt kan er celbeschadiging en functieverlies ontstaan, die mogelijk leiden tot ernstige ziekten, zoals kanker en hart- en vaatziekten.

Lange tijd werd aangenomen dat anti-oxidanten de vrije radicalen opruimen en zo de kans op kanker verkleinen. De verkoop van voedingssupplementen met anti-oxidanten groeide daarop explosief. Toch verschijnen er al sinds de jaren negentig onderzoeken die het tegenovergestelde aantonen.

Zo bleek uit een langlopend onderzoek onder duizenden rokende mannen in Finland dat mannen die jarenlang extra anti-oxidanten slikten, juist vaker longkanker kregen.

Een analyse van een groot aantal studies naar het effect van antioxidanten op vier typen kanker, leidde tot de conclusie dat mensen die veel supplementen slikken mogelijk eerder dood gaan.

En vorig jaar werd in de Verenigde Staten het grootste onderzoek op het gebied van voedingssupplementen voortijdig afgebroken toen bleek dat extra vitamine E en selenium de kans op prostaatkanker niet verkleinden.

Wetenschappers van Harvard publiceerden deze week op de website van het wetenschappelijke tijdschrift Nature de resultaten van hun laboratoriumonderzoek waaruit blijkt dat antioxidanten de opverleving en woekering van kankercellen bevorderen.

Op de een of andere manier doen antioxidanten bij te hoge concentraties precies het tegenovergestelde dan verwacht. Maar hoe ze precies kanker veroorzaken, is nog niet helemaal duidelijk. Maar daar zullen we de komende jaren vast meer over horen.

Tot die tijd raden deskundigen af om pillen met hoge doseringen antioxidanten te slikken. Volgens het Voedingscentrum krijg je met een gezonde, evenwichtige voeding met voldoende fruit en groente genoeg voedingsstoffen binnen inclusief antioxidanten in ‘veilige’ hoeveelheden. En verklein je ook nog eens het risico op kanker.

Lees ook:‘Overdosis antioxidanten veroorzaken kanker’
Lees ook:Antioxidanten, het wondermiddel tegen kanker?
Lees ook:Tomaten beschermen toch niet tegen kanker
Lees ook:Voorkomen antioxidanten kanker of niet?
Lees ook:Een appel per dag verkleint de kans op darmkanker

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Antioxidanten kunnen kanker juist bevorderen

 1. manon

  laat ze liever eens onderzoek plegen in het electrosmogmilieu; er zijn al vele artsen en wetenschappers die aan kunnen tonen dat wij verkankeren en ziek gemaakt worden door straling:gsm-masten, draadloosinternet/telefonie,alle e-nummers in ons gemanipuleerde eten(gentech).aspartaan in ons drinken,chemicalien in ons water enz.goh,hoe zal het toch komen dat er nu al 1 op 2 kanker hebben?!
  en wederom worden we weer dom gehouden om vooral de farmaceutische industrie lekker veel winst te laten maken over menig lijk…

    /   Reply  / 
 2. zirus

  De beste antioxidanten zijn verzadigde vetten als roomboter en kokosolie en mogelijk olijfolie ook.
  Oxidanten zijn meervoudig onverzadigde vetten die verhit zijn geweest en daardoor reageren met zuurstof, oxideren. Deze moleculen zijn hoogreactief en bevorderen het kankerproces. Door meer verzadigde vetten te eten wordt het oxidatieproces afgeremd, maar beter is het om oxidanten te mijden. Elke keer als je iets eet dat in mov’s is gebraden of gebakken krijgt je te veel oxidanten naar binnen en zo ook bij geharde vetten in chocolade, margarine en braadvetten. Om dat te voorkomen kun je braden in kokosolie, dat is verzadigd vetzuur en oxideert niet. Tevens is het vanwege de laurinezuur erg gezond voor je darmstelsel. Ook kan je lichaam dat niet opslaan omdat het korte en middellange vetzuren zijn die je lichaam via de gezonde weg verlaten. Het verhhogd het HDL, het goede cholesterol, waardoor vetafzetting in de aderen niet mogelijk is.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>