Spuitje tegen kanker succesvol

Wetenschappers van de Universiteit Utrecht hebben met succes een nieuwe methode toegepast om kanker bij honden en katten te behandelen. Nog mooier nieuws is dat onderzoeksleider professor Jolle Kirpensteijn verwacht dat dezelfde methode binnen een halfjaar ook bij mensen kan worden gebruikt!

Bij de nieuwe behandeling, holmiumtherapie, worden kleine radioactieve bolletjes in de tumor gebracht met een injectienaald. De bolletjes bestralen het tumorweefsel van binnenuit, zonder dat er veel schade ontstaat aan de omliggende gezonde weefsels.

Inmiddels zijn 6 honden en katten door Kirpensteijn behandeld. Een aantal tumoren was duidelijk verkleind na de behandeling en andere waren zelfs helemaal verdwenen terwijl er nauwelijks bijwerkingen waren. Voorwaarde voor de behandeling is dat de tumor makkelijk bereikbaar is en er geen andere behandelmogelijkheden zijn.

Jolle Kirpensteijn houdt komende vrijdag zijn oratie als hoogleraar bij het departement geneeskunde van gezelschapsdieren aan de Universiteit Utrecht.

Daarin betoogt hij dat onderzoek bij honden en katten essentieel is voor het genezen van kanker bij de mens. ‘De tumoren bij gezelschapsdieren gedragen zich vaak hetzelfde als tumoren bij de mens en de behandelingen zijn ook identiek. Omdat huisdieren vaak spontane kankertypes hebben die sterk lijken op de menselijke tumoren, is onderzoek en samenwerking op dit gebied heel waardevol.’

Bron: Universiteit Utrecht

Lees ook:Bestraling hond en kat voor 2070 euro
Lees ook:Kat verhoogt kans op eczeem
Lees ook:Onderzoek naar kanker bij honden
Lees ook:Steeds meer suikerzieke katten
Lees ook:‘Chirurgenmes steeds minder nodig bij kanker’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>