Chronische vermoeidheid zit niet tussen de oren


Het chronisch vermoeidheidssyndroom zit niet – zoals vaak wordt gedacht – tussen de oren. De kans is groot dat een virus de boosdoener is. Dat meldt de ME/CVS-Stichting Nederland.

Amerikaanse wetenschappers ontdekten onlangs dat tweederde van de patiënten met het Chronisch Vermoeidheidsyndroom is besmet met het XMRV-virus. Hiermee denken de onderzoekers te kunnen bewijzen dat ME/CVS een lichamelijke oorzaak heeft.

De onderzoekers bekeken het bloed van 101 deelnemers met ME/CVS en ruim 200 gezonde proefpersonen. Bij tweederde van de ME/CVS-patiënten was het XMRV-virus actief, terwijl slechts 4% procent van de gezonde mensen geïnfecteerd was.

Het XMRV-virus blijkt bij mensen met het Chronisch Vermoeidheidsyndroom eiwitten aan te maken, waardoor het zich kan delen en verspreiden. Het lichaam schakelt hierop een afweermechanisme in, waarbij heftige reacties optreden.

Bij gezonde mensen produceert het virus geen eiwitten en is er daarom ook geen reactie van het lichaam.

De ontdekking roept echter ook vragen op, want het is niet bekend of virus de aanstichter van het vermoeidheidssyndroom is of een gevolg ervan. Om daar antwoord op te krijgen is verder onderzoek nodig.

Bron: ME/CVS-Stichting

Lees ook:‘Chronische vermoeidheid niet veroorzaakt door virus’
Lees ook:‘Defect immuunsysteem oorzaak chronische vermoeidheid’
Lees ook:Verband tussen chronische vermoeidheid en virus
Lees ook:Wetenschappers ontdekken belangrijke factor hiv-besmetting
Lees ook:Hiv-virus wordt steeds resistenter

1 Reacties // Reageer

One thought on “Chronische vermoeidheid zit niet tussen de oren

 1. marianne

  Hallo!

  Wat ben ik blij, dat dit nieuws nu eindelijk de media bereikt heeft. Hartstikke fijn!
  In buitenland is dit dagelijks nieuws dus het was apart dat er hier totaal niets verscheen.
  Laat dit artikel een begin zijn!
  Inmiddels zijn op diverse plekken controle studies gestart en vele wetenschappers hebben zich verenigd in het onderzoek. Ook zijn er al heel mooie persconferenties geweest en het is zelfs een 2 daags item voor de Amerikaanse gezondheidsraad geweest. Men weet nog niet of dit de oorzaak wordt voor deze aandoening of 1 co-oorzaak. De onderzoeksresultaten, de eerst 67% van de patienten heeft dit, de 2e 95% en zo nog meer lijkt in elk geval reden tot voorzichtige blijdschap onder patienten in de wereld. Ook het samenwerken van artsen is een goed teken in de strijd naar de oorzaak. Het is eens totaal iets anders dan horen dat je het je wel zal verbeelden.
  Is dat de reden waarom het hier niet eerderpositief in de media kwam? Stel je toch voor, los van alle objectieve zaken die bij deze patienten gesteld kunnen worden maar die men hier ook uit de media gehouden heef ten houdt, dat de meeste van deze mensen echt ziek is en mogelijk ook nog besmettelijk…… groeten

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>