Huishouden slecht voor zwangere vrouwen


Zwangere vrouwen op gelet! Leg die stofdoek neer, dweil aan de kant en roep onmiddellijk je man erbij. Het is in jouw staat namelijk niet goed om huishoudelijk werk te doen…

Wetenschappers van de Erasmus Universiteit in Rotterdam beweren namelijk dat saaie en repetitieve huishoudelijke taken het risico op een vroeggeboorte verhogen. Sporten is overigens wel goed voor de toekomstige moeder en het ongeboren kind.

De wetenschappers vroegen aan bijna 12.000 jonge moeders hoeveel lichaamsbeweging ze verrichten tijdens de zwangerschap. Daaruit blijkt dat mentaal saai werk, waaronder huishoudelijke taken, de kans op een vroegtijdige geboorte – minstens 3 weken vóór de uitgerekende datum – met 25% verhoogt.

De onderzoekers weten nog niet hoe dit komt, maar ze vermoeden dat saaie activiteiten de stresshormonen beïnvoeden die de bevalling in gang kunnen zetten.

Uit het onderzoek bleek ook dat sport wel goed is voor moeder en kind. Toekomstige mama’s die niet sporten lopen namelijk meer kans op een baby met ondergewicht.

Onderzoeker Hajo Wildschut: ‘Een zwangerschap is geen ziekte, de meeste toekomstige moeders zijn gezond en zetten perfect gezonde baby’s ter wereld. Daarom moeten zwangere vrouwen niet stoppen met sporten. Ze kunnen veilig hun dagelijkse fysieke activiteiten verder zetten, ook inspannende sporten als joggen of gewichtheffen. Sport houdt je fit en je gewicht onder controle, het beperkt de kans op moeilijkheden en vergemakkelijkt de geboorte.’

Activiteiten zoals joggen, squashen en oefeningen met gewichten kun je tot laat in de zwangerschap blijven doen. Schaatsen en paardrijden kun je misschien beter vermijden.

Bron: hln.be

Lees ook:Hoe het moederschap je slimmer maakt
Lees ook:‘Meer gedragsproblemen bij kind rokende moeder’
Lees ook:Luchtverontreiniging slecht voor zwangere vrouw én kind
Lees ook:Vocht helpt niet voor zwangere vrouw met hoge bloeddruk
Lees ook:Baby beter af met sportieve moeder

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Huishouden slecht voor zwangere vrouwen

 1. konings

  Wat een Bullsh*t,
  hoe deden de vrouwen het vroeger???
  Mijn vriendin is nu ook zwanger en kreeg gister te horen dat stofzuigen niet goed is voor haar en het kind….. Waar moet het naartoe met de wereld.
  De man werkt al fulltime en dan thuiskomen, koken, afwassen, stofzuigen en evt dweilen :S
  Dan maar afvragen waarom de man na de bevalling helemaal op is!!

    /   Reply  / 
 2. Elke

  Dit klinkt als de ideale man, die uit het werk nog gaat koken, afwassen, stofzuigen en dweilen. Waar vind ik die man?

    /   Reply  / 
 3. manuela

  vind ik ook echt onzin, mijn man is visser en is alleen vrijdag tot zondag thuis, moet hij dan na die lange week nog het huishouden gaan doen? ik zeg maar zo, je bent zwanger niet gehandicapt.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>