Tandenborstels zijn vaak smerig

Het advies om elke 3 maanden je tandenborstel te vervangen is niet alleen een verkooppraatje van de fabrikant. Wie zijn borstel langer gebruikt loopt daadwerkelijke gezondheidsrisico’s. Tandenborstels blijken namelijk een bron van bacteriën.

Uit onderzoek van onderzoeksinstituut TNO in opdracht van Aquafresh – dat dan weer wel – blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders miljoenen bacteriën verspreiden via hun tandenborstel.

Vooral tandenborstels die langer dan 3 maanden in gebruik zijn blijken broedplaatsen voor bacteriën te zijn. Een tandenborstel bevat na die periode gemiddeld 7 miljoen bacteriën, zo toont TNO aan. Het aantal bacteriën stijgt naarmate een tandenborstel langer wordt gebruikt.

Veel mensen slaan het advies van tandartsen en mondhygiënisten om elke 3 maanden hun tandenborstel te vervangen in de wind, terwijl ze best weten dat ze daardoor risico lopen. Circa 70% van de mensen denkt wel dat ze ziek kunnen worden van een oude tandenborstel.

Voor het TNO-onderzoek moesten 37 vrijwilligers hun tandenborstels inruilen voor een nieuw exemplaar. Dit gebeurde 3 maal: bij aanvang van het onderzoek, na 1 maand en ten slotte na 3 maanden.

Op een aantal tandenborstels werd de E.coli-bacterie aangetroffen in tandenborstels, wat volgens de onderzoekers mogelijk duidt op besmetting vanuit de omgeving. E.coli wordt aangetroffen in de darmen van zoogdieren, waaronder ook de mens.

Ook werden er schimmels en streptokokken aangetroffen. Op basis van de huidige resultaten kan volgens TNO echter niets gezegd worden over een eventueel risico op infecties.

Bron: TNO

Lees ook:Nu dus poepdeeltjes op je tandenborstel!
Lees ook:Antirookmiddelen zijn kankerverwekkend
Lees ook:Nooit meer een nieuwe batterij in de pacemaker
Lees ook:Resistente ESBL-bacterie aangetroffen in groente
Lees ook:Gezond broodje blijkt ongezond :(

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Tandenborstels zijn vaak smerig

 1. H.D.B. Go

  Na vaatdoeken zijn de tandenborstels een bron van bacteriën. Eigenlijk zijn we geen haar beter dan komodo varanen, al eten we dan geen (rottende) kadavers, op zoute haring en rauwe tartaar.
  Maar met deze hitte is het verstandig om alles goed te verhitten en gekoeld te bewaren.

    /   Reply  / 
 2. Fabienne Zorg

  Dit is iets wat ik al langer dacht. Alleen uiteindelijk geven ze niet aan of het nou toch schadelijk voor de mens is wel of niet. Natuurlijk vinden we wel vaker overal bacteriën, maar zou je hiervan gelijk ziek worden? Het rare is, als ik de indicatoren van tandenborstels aan zou houden, kom ik langer dan 3 maanden uit.

    /   Reply  / 
 3. Bedrijvengids

  Sowieso zou ik zo’n hoesje om je tandenborstel aan raden, is ook een stuk hygiënischer!

    /   Reply  / 
 4. Ciska Bergen

  Langer dan drie maanden? dat vind ik al te lang. Maar goed om te weten!

    /   Reply  / 
 5. Anna Roos Zijlstra

  De OraBrush kan een uitkomst bieden! Geen slechte adem meer, en geen bacteriën op je tong. In combinatie met een verse tandenborstel staat elk gebit er dan stralend, fris en gezond bij!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>