Verdacht ingrediënt in tandpasta

Fabrikanten voegen een ingrediënt aan tandpasta toe dat mogelijk schadelijk is voor de gezondheid. Het gaat om de antibacteriële stof triclosan, die bacteriën resistent maakt voor antibiotica. Daarvoor waarschuwt de Europese Commissie voor de bescherming van de consument.

De commissie dringt aan op meer onderzoek naar de veiligheid van de stof. De Amerikaanse voedsel en geneesmiddelenautoriteit maakt zich niet alleen zorgen over de bacteriële resistentie van triclosan, maar ook over de mogelijke hormoonverstorende werking van de stof.

Triclosan bestaat al zo’n 50 jaar en werd aanvankelijk gebruikt als antibacteriële zeep voor chirurgen. Fabrikanten voegen de stof toe aan tandpasta omdat het tandplak en tandvleesontstekingen kan voorkomen. Het wordt ook gebruikt in handzeep en cosmetica. En wel in op zo’n grote schaal dat sporen van triclosan zijn aangetroffen in de urine van 75% van de Amerikanen.

Triclosan blijkt echter voor genmutaties in bacteriën te kunnen zorgen. Hierdoor maken de bacteriën een proteïne vrij die bescherming biedt tegen andere bacteriën. Antibiotica en andere levensreddende middelen zouden dan niet meer werken.

Triclosan zit onder meer in Colgate, Aquafresh, Sensodyne en Corsodyl. De fabrikant van de laatste 3 merken, GlaxoSmithKline, heeft aangegeven uit voorzorg te stoppen met het gebruik van triclosan in zijn producten. Volgens Colgate-Palmolive zijn de voordelen van triclosan in tandpasta groter dan de gevaren voor de gezondheid.

Bron: Daily Mail

Lees ook:‘Antibacteriële zeep doet mogelijk meer kwaad dan goed’
Lees ook:Bloed reuzenpanda’s geneeskrachtig
Lees ook:Tea tree oil kan bacteriën versterken
Lees ook:Nieuwe ontdekking moet gaatjes voorkomen
Lees ook:Eerste stap naar nieuwe generatie antibiotica

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Verdacht ingrediënt in tandpasta

  1. H.D.B. Go

    Je heb tandpasta helemaal niet nodig om je gebit te poetsen en schoon te houden. Desnoods gebruik je óók nog mondwater om te spoelen. Het is alleen zo duur.

      /   Reply  / 
  2. Martien

    als ze toch van plan zijn het gif uit de tandpasta te halen laat ze er dan ook meteen de arcenicum ( lees fluor ) er uit halen zou wel zo fijn zijn. kijk maar eens op google maar sla dan de zogenaamde wetenschapelijke onderzoeken van de fabriekant over

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>