‘Pil tegen acne kan dodelijke bijwerkingen hebben’

Farmaceutisch fabrikant Roche waarschuwt voor mogelijk dodelijke bijwerkingen van het geneesmiddel Roaccutane. Dit middel wordt voorgeschreven aan patiënten met acne bij niets anders meer helpt. In sommige gevallen kan het echter tot een zeer ernstige huidafwijking leiden, aldus Roche.

Daarbij verandert de huid in één grote brandwond en kunnen de slijmvliezen in het lichaam en daarmee allerlei organen beschadigd raken. Ruim 30% van de mensen die de ernstige aandoening, het Stevens-Johnsonsyndroom genaamd, krijgen, overlijdt eraan.

De farmaceut heeft alle Nederlandse huisartsen, apothekers en dermatologen een brief gestuurd om ze te informeren.

Volgens de Nederlandse zorgautoriteiten is het goed dat Roche hen op de hoogte heeft gebracht, maar hoeft de pil niet verboden te worden. Ze wijzen erop dat de complicatie zelden voorkomt; bij de fabrikant zijn nu 66 gevallen bekend, terwijl het middel door wereldwijd door 16 miljoen mensen wordt gebruikt. In Nederland werd Roaccutane afgelopen jaar circa 20.000 keer voorgeschreven.

Bovendien is een huidafwijking eenvoudig te constateren. Het is daarom voldoende om patiënten voor te lichten over de mogelijke bijwerkingen en ze erop te wijzen dat ze alert moeten zijn op ernstige huidafwijkingen.

Bron: AD

Lees ook:Antibioticum Avelox heeft dodelijke bijwerkingen
Lees ook:Gevaarlijk medicijn voor diabetici
Lees ook:Mogelijk verband tussen acnegeneesmiddel Roaccutane en depressie
Lees ook:Anti-vetpil mag nog níet op de markt
Lees ook:‘Werkzaamheid griepremmer Tamiflu niet bewezen’

1 Reacties // Reageer

One thought on “‘Pil tegen acne kan dodelijke bijwerkingen hebben’

  1. Kombrink Kommunicatie

    Toevallig heb ik het middel 13 jaar geleden ook gebruikt. Toen werd het door mijn huisarts gelukkig al voorgeschreven onder zeer strenge voorwaarden. Ik mocht het alleen gebruiken al ik elke maand bloed liet prikken om te kijken wat het spul deed met mijn lichaam. Nu wordt er gedaan alsof de bijwerkingen niet bekend waren maar dat is natuurlijk onzin. Huisartsen zijn altijd al extreem voorzichtig geweest met Roaccutane. Je mag het bijvoorbeeld ook absoluut niet gebruiken als je zwanger bent.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>