Diagnostische test neemt angst patiënt niet weg

Het geruststellen van de patiënt is een belangrijke taak van de huisarts. Wanneer hij of zij zegt dat je je geen zorgen hoeft te maken, voel je je al meteen een stuk beter. Diagnostische tests om de patiënt gerust te stellen en zo de angst voor een ziekte weg te nemen, zoals bloedonderzoek of een scan, helpen echter vaak niet. Dat stelt psychiater in opleiding en onderzoekster Hiske van Ravesteijn van het UMC St Radboud in Nijmegen.

Zij deed een studie naar de geruststellende waarde van diagnostische testen. Patiënten met blijvende vermoeidheid worden bijvoorbeeld doorverwezen voor bloedonderzoek of mensen met blijvende hoofdpijn krijgen een scan. Als huisartsen gevraagd wordt waarom ze een bepaald onderzoek aanvragen, staat het geruststellen van de patiënt als reden op de vierde plaats. Bij 11% van de aanvragen was het zelfs de hoofdreden om de test aan te vragen.

Van Ravesteijn heeft in de literatuur gezocht naar een antwoord op de vraag of het aanvragen van een onderzoek de angst van de patiënt daadwerkelijk wegneemt. Ze analyseerde vijf studies op het effect van diagnostische testen op de angst bij de patiënt. Daaruit bleek dat mensen die een diagnostisch onderzoek hadden gekregen, niet minder angstig waren dan degenen die zo’n onderzoek niet hadden gehad.

Van Ravesteijn heeft dus geen bewijs gevonden voor het geruststellende effect van een diagnostische test. Integendeel, uit ander onderzoek blijkt dat sommige diagnostische testen patiënten juist angst kunnen aanjagen.

De psychiater in opleiding adviseert huisartsen om eerst de angsten van de patiënt in kaart te brengen. Een afwachtend beleid kan diagnostisch onderzoek in sommige gevallen onnodig maken. Daarnaast is het belangrijk om voorafgaand aan de test voldoende informatie te geven over normale testuitslagen. 

‘In Nederland zijn we relatief terughoudend in het uitvoeren van diagnostiek, toch vormt ook hier het diagnostisch onderzoek een grote kostenpost. Soms kan een test het enige middel lijken om iemand gerust te stellen. De resultaten van deze studie bieden artsen een extra argument om eerst aandacht te besteden aan de bezorgdheid van de patiënt.’

Bron: UMCN

Lees ook:MRI-scan niet nauwkeurig bij diagnose MS
Lees ook:Angst voor aids neemt af
Lees ook:CT-scan verhoogt risico op kanker
Lees ook:PET-scan voorkomt overbodige operaties bij longkanker
Lees ook:Kleine longtumoren beter op te sporen met ct-scan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>