Verpleegkundigen: gigantische verspilling in zorg

Verpleegkundigen gooien dagelijks bergen medicijnen weg, terwijl er niets mis mee is. Ook worden ziekenhuisbedden onnodig bezet gehouden omdat er elders geen plek is. Het zijn slechts twee voorbeelden van verspilling in de zorg die naar voren komen in een enquête die verplegersvakbond NU’91 samen met RTL Nieuws hield onder ruim 1800 verpleegkundigen.

Volgens de verpleegkundigen zou in de huidige dagelijkse praktijk miljarden euro’s kunnen worden bespaard. Acht van de tien verpleegkundigen zegt dagelijks medicijnen te moeten weggooien vanwege regelgeving.

Ook bureaucratie werkt verspilling in de hand. Zo zou het enorm veel geld schelen als de medische gegevens van een patiënt elektronisch overdraagbaar zijn. ‘Nu moet steeds opnieuw een dossier worden aangelegd, zodra een patiënt van afdeling of zorginstelling wisselt. Dat bezorgt ons gigantisch veel onnodige administratie’, aldus een verpleegkundige.

Ruim de helft (56%) van de ondervraagde verpleegkundigen is het eens met de stelling dat ziekenhuisbedden of behandelplekken onnodig bezet worden, omdat er geen plaats voor ze is in bijvoorbeeld een revalidatiecentrum of verpleeghuis.

Zes van de tien verpleegkundigen hebben geen vertrouwen in een effectieve aanpak van verspilling door de directie. Het vertrouwen op de politiek op dit punt is zelfs nog lager.

Zelfs hebben de verpleegkundigen genoeg praktische ideeën om verspilling tegen te gaan, maar ze vinden weinig gehoor bij de ziekenhuisdirectie.

Monique Kempff, voorzitter van NU’91: ‘Verpleegkundigen weten vaak tientallen oplossingen, maar niemand die ze ernaar vraagt. Zelf zijn verpleegkundigen heel loyaal naar hun baas, ze zullen niet snel met hun vuist op tafel slaan. Ze willen gewoon hun werk doen, mensen helpen.’

Bron: RTL Nieuws

Lees ook:Schippers wil meldpunt verspilling in de zorg
Lees ook:Patiënt: zorg is onnodig duur
Lees ook:Apothekers gooien grote hoeveelheden medicijnen weg
Lees ook:Patiënten medicijnverslaafd door verpleegkundigen
Lees ook:‘Thuisbehandeling hartpatiënten succesvol’

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Verpleegkundigen: gigantische verspilling in zorg

 1. Peter

  ‘men vindt geen gehoor bij de directie’.
  Dat lijkt me logisch want ziekenhuisdirecties zijn tegenwoordig meestal tijdelijke interimmers en die zijn helemaal niet bezig met het medisch proces. Die houden zich voornamelijk bezig met financien, let wel: hun eigen financien en hun eigen bonus en hun eigen ontslagvergoeding.

    /   Reply  / 
 2. Ponk

  je slaat de spijker op zijn kop…

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>