Bestraling hond en kat voor 2070 euro


Je moet er wat voor over hebben, maar als je hond of kat wordt getroffen door kanker, dan kan het vanaf volgend jaar bestraald worden in het eerste Nederlandse radiotherapeutische centrum voor gezelschapsdieren in Utrecht. Een pakket van twintig behandelingen gaat ruim tweeduizend euro kosten.

Jaarlijks worden 70.000 honden en 57.000 katten in Nederland getroffen door kanker. Bij honden gaat het vaak om tumoren in de bek en aan de huid en bij katten in de buikholte.

Vijfenzeventig procent van deze tumoren kan goed worden behandeld met chirurgie of chemotherapie. Nog eens dertig procent van de dieren kan overleven na behandeling in de bestralingsbunker.

Het bestralingscentrum is een initiatief van de Stichting Docter-U waarin onder meer het Utrechtse ziekenhuis UMC en de faculteit diergeneeskunde zijn vertegenwoordigd. De stichting beheert niet alleen de bestralingsbunker, maar geeft ook voorlichting aan dierenartsen, rasverenigingen en honden- en kattenbezitters over de behandeling van kanker.

Wie zijn huisdier laat bestralen, draait zelf op voor de kosten. Een pakket van twintig behandelingen kost 2070 euro. Geen probleem volgens J. de Blaey, secretaris van de Stichting Docter-U. ,,Dan gaan we wel een keertje minder op vakantie, horen wij al van dierenbezitters. Mensen zien hun dier toch als lid van de familie. Daar hebben ze alles voor over.’’

De bouw en inrichting van de bestralingsbunker kost ongeveer twee miljoen euro. Dat geld is binnen, nu de faculteit diergeneeskunde begin dit jaar anderhalf miljoen euro beschikbaar heeft gesteld.

Bron: AD.nl 

Lees ook:Spuitje tegen kanker succesvol
Lees ook:Kat verhoogt kans op eczeem
Lees ook:Huisdieren moeten Sonja-Bakkeren
Lees ook:Steeds meer suikerzieke katten
Lees ook:“Omdat jij rookt, kost dat mij 2000 euro per jaar!”

1 Reacties // Reageer

One thought on “Bestraling hond en kat voor 2070 euro

  1. Leo Valckenborg

    Wat is bekend over botkanker bij honden. Bij onze hond (Grote poedel 15 maanden) is botkanker geconstateerd in de linkerachterpoot.

    Wie weet meer?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>