Schimmelkaas beschermt tegen hart-en vaatziekten

Volgens wetenschappelijk onderzoek kun je gerust roquefort eten, want die heerlijk riekende blauwe schimmelkaas biedt bescherming tegen hart-en vaatziekten. Franse mensen zijn het levende bewijs. Ze eten vetrijk en zijn toch gezond als je ze vergelijkt met die van de rest van Europa!

Franse vrouwen hebben met hun 85,3 jaar de hoogste levensverwachting in Europa. En dat ondanks hun hoge opname van verzadigde vetten. Die ‘Franse paradox’ is al jaren het onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. Volgens een nieuw onderzoek kan de regelmatige consumptie van roquefort, camembert en andere gefermenteerde schimmelkazen een bijkomende verklaring bieden. In het onderzoek van het biotechnische bedrijf Lycotec werd namelijk duidelijk dat die kazen speciale anti-ontstekingseigenschappen hebben. Die bleken het sterkst te zijn als de schimmelkaas erg rijp is. Vooral in zure omgevingen, zoals de maagwand, zouden de eigenschappen het best werken.

Het proces dat zich voordoet terwijl de kaas rijpt zou dan ook goed zijn voor gezonde darmflora, helpt bij het vertragen van artritis én kan tekenen van veroudering (zoals cellulite) vertragen. Volgens de experts zouden die eigenschappen ook onttrokken kunnen worden uit de kazen. “Dan kunnen ze op zichzelf gebruikt worden om de strijd aan te gaan tegen hart-en vaatziekten en opgenomen worden in anti-agingproducten”, stellen de wetenschappers. De Britse nutrioniste Zoe Harcombe staat sceptisch ten opzichte van de bevindingen. “We moeten niet automatisch denken dat ontstekingen slecht zijn, want het is een teken dat ons lichaam iets geneest”, meent zij.

bron: HLN

Lees ook:Waarschuwing: Kaas kan besmet zijn
Lees ook:Is chocola gezonder dan fruit?
Lees ook:Worteltjes ook goed voor je hart
Lees ook:Reumapatiënt heeft grotere kans op hart- en vaatziekten
Lees ook:Meer aandacht voor hart en vaatziekten bij vrouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>