‘Shocking: Giftige stoffen in voetbalshirts’

Dit is best naar nieuws. TÜV Rheinland heeft 90 voetbalshirts van teams die meedoen aan het WK voetbal 2014 en getest op op giftige stoffen en kwaliteit. Uit de laboratoriumtesten blijkt dat meer dan 30% van de shirts de toegestane grenswaarden voor giftige stoffen overschrijden. In 32 shirts werd de Europese limiet voor overschreden, dit betreft weekmakers die voornamelijk worden gebruikt voor de prints op textiel. Van weekmakers wordt gedacht dat zij acteren als hormonen en daarom zijn deze niet toegestaan in textiel. Weekmakers kunnen makkelijk worden vervangen door andere stoffen.

Vijf shirts overschreden zelfs de Europese limiet voor cadmium. Het zware metaal cadmium is gevaarlijk in hogere concentraties en kan bijvoorbeeld huidreacties veroorzaken. In een ander product was zelfs de Europese grens voor azokleurstoffen overschreden. Een aantal azokleurstoffen is kankerverwekkend en mag daarom niet worden gebruik in textiel.

In 25 shirts was de kwaliteit van de afwerking niet goed. Na het wassen werden meer problemen gezien. Testers zagen veranderingen in 28 producten. Slechts dertig shirts waren vrij van giftige stoffen en hebben alle laboratoriumtesten doorstaan.

De shirts werden gekocht in de deelnemende landen en online. De shirts zijn getest aan de hand van de geldende Europese limieten en waardes voor textiel. De gekochte shirts zijn niet-officiële fanshirts, maar zijn gekocht in souvenirwinkels, markten of via webshops, met een gemiddelde prijs van Euro 15 per shirt.

TÜV Rheinland heeft gespecialiseerde testlaboratoria over de hele wereld voor verschillende producten inclusief textieltesten. Deze test is uitgevoerd door het Turkse textiellaboratorium van TÜV Rheinland. Nederland heeft een textiellaboratorium in Enschede.

Lees ook:Schadelijke stoffen gevonden in ‘Crocs’
Lees ook:Veel weekmakers in kinderspeelgoed
Lees ook:Helft ballonnen bevat kankerverwekkende stoffen
Lees ook:Vibrator en dildo ongezond bij veelgebruik
Lees ook:‘Zware metalen in potjes babyvoeding’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>