Diabetesvereniging wil onrust rond cholesterolpil wegnemen

De Diabetes vereniging Nederland (DVN) en het Diabetesfonds herkennen zich niet in de berichtgeving van De Telegraaf van vorige week over de cholesterolpil Crestor. Die zou volgens geneesmiddelenexperts diabetes type 2 kunnen veroorzaken.

Zij baseren zich op wetenschappelijke uitkomsten van een onlangs gepubliceerde Amerikaanse studie naar de werkzaamheid van Crestor, een cholesterolverlagend medicijn van fabrikant AstraZeneca.

Het middel remt het slechte cholesterol en kan daarmee hart- en vaatziekten voorkomen. Maar tegelijkertijd verhoogt het de kans op diabetes type 2, aldus huisarts Hans van der Linde uit Capelle aan den IJssel. Van der Linde staat bekend als een criticaster van cholesterolremmers, ook wel bekend als statines.

Volgens het farmaceutische bedrijf AstraZeneca is Crestor ‘veilig en effectief op cardiovasculair gebied’. Het licht verhoogde risico op diabetes is niet iets wat alleen door Crestor met zich meebrengt, maar is volgens de farmaceut een bijwerking van alle statines.

Het Diabetes Fonds en Diabetesvereniging Nederland vindt dat er ten onrechte onrust gecreëerd wordt over het gebruik van alle statines. ‘Dit kan het zeer ongewenste effect hebben, dat mensen met diabetes op eigen initiatief stoppen met het innemen van hun medicijnen waar statines inzitten. Met alle mogelijke schadelijke gevolgen voor de gezondheid van de gebruikers’, schrijft DVN op haar website.

Wel laten het fonds en de vereniging weten dat ze zich wel zorgen maken over de in deze studie geconstateerde nadelige en onverwachte effecten van deze specifieke statine. Ze pleiten voor nader onderzoek om voor alle partijen duidelijkheid te krijgen.

Overigens benadrukken zij dat in eerdere grootschalige studies dit effect van medicijnen uit dezelfde klasse (statines) nooit naar voren zijn gekomen.

Bron: DVN.nl

Lees ook:Groot onderzoek naar effect cholesterolpillen bij patiënten met hartfalen
Lees ook:FDA waarschuwt voor nieuwe bijwerkingen statines
Lees ook:Cholesterolpil opnieuw onder de loep
Lees ook:Hoge dosis statine: grotere kans op diabetes
Lees ook:Nieuw medicijn op de markt voor diabetes type 2

1 Reacties // Reageer

One thought on “Diabetesvereniging wil onrust rond cholesterolpil wegnemen

  1. jeroen

    Al langere tijd zijn er allerlei berichten dat statines überhaupt niet erg goed zouden zijn voor de mens en dat het verlagen van het cholesterolgehalte mogelijk onnodig is.
    Half NL is inmiddels aan de cholesterolmedicijnen geholpen en talloze mensen klagen over allerlei bijwerkingen, zonder dat 100% zeker is welke nadelige gevolgen een verhoogd cholesterol heeft. Er zijn even zo vele studies die de onzin als de zin van statines aantonen. Diverse huisartsen prikken cholesterol en schrijven naar aanleiding daarvan een medicament toe dat cholesterol verlagend is, maar die huisartsen zijn veelal niet op de hoogte van de bijwerkingen en van de werkelijke hinder van een verhoogd cholesterol gehalte.

    Ik zou wel eens een onafhankelijk onderzoek willen zien vaar het gevaar van verhoogd cholesterol gehalte en de gevaren van statines.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>