Ook relatief gezonde mensen hebben baat bij statines

Dat statines, cholesterolverlagende middelen, effectief zijn bij mensen die hart- en vaatziekten hebben (gehad), was bekend. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat ook relatief gezonde personen met risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatziekten, er baat bij hebben.

Langdurig gebruik van statines leidt bij hen tot een aanzienlijk lagere totale sterfte, concluderen onderzoekers van het Thoraxcentrum van Erasmus MC in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal.

De afname in totale sterfte ligt tussen de 10 en 15%. De onderzoekers vonden daarbij geen relatie met geslacht, hoge bloeddruk of suikerziekte. Evenmin vonden ze aanwijzingen dat langdurig statinegebruik gepaard zou gaan met een hogere kans op kanker.

Omdat statines bovendien hele goedkope medicijnen zijn, pleiten de onderzoekers voor een minder strikt voorschrijfbeleid bij de preventie van hart- en vaatziekten.

Bron: Erasmus MC

Lees ook:‘Alcohol helpt hartaanval voorkomen’
Lees ook:Hoge dosis statine: grotere kans op diabetes
Lees ook:‘Gezonde senioren hebben baat bij cholestolverlagers’
Lees ook:Nieuwe genen voor hoge bloeddruk ontdekt
Lees ook:Invloed koffie op bloeddruk is klein

1 Reacties // Reageer

One thought on “Ook relatief gezonde mensen hebben baat bij statines

 1. MetaBool

  Je houdt het niet voor mogelijk op welke manieren de farmaceutisch industrie list en bedrog toepast om ons maar aan hun middelen te krijgen. Iedere paar jaar komen er meer indicaties voor statines bij. En valt het u daarbij ook op dat cholesterolverlaging steeds minder aandacht krijgt? Ik vermoedde al langer dan vandaag dat cholesterolverlaging niets uithaalt voor onze gezondheid. Als het de gezondheid al niet aantast.

  De basis van dit onderzoek is de Jupiter studie, waarop nogal wat af te dingen is, althans op de conclusies. Er zijn oudere Amerikanen onderzocht met een gemiddelde leeftijd van 66 jaar en een relatief risico op HVZ van 1,4% kans per jaar. Als je dat met 10 à 15% weet te reduceren zit je op bijna hetzelfde. Is dat de moeite, het geld en de risico’s van statinetherapie bij zeer grote groepen relatief gezonde mensen waard?
  |
  Daaraan toegevoegd dat de risico’s van statines nog steeds onderschat (verdoezeld?) worden lijkt mij dat statines voor bijna iedereen een even heil- als doelloze weg is.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>