Vrouwen krijgen vaker verkeerde diagnose

Vrouwen krijgen vaker een verkeerde diagnose te horen of een verkeerd medicijn voorgeschreven dan mannen. Dat komt doordat medisch onderzoek zich vooral op mannen richt. Daardoor is vaak niet bekend hoe vrouwen reageren op bepaalde ziektes of medicijnen.

Zes onderzoekers uit Amerika en Canada schrijven in een drietal opiniestukken in het medisch tijdschrift Nature dat hier verandering in moet komen.

Want er zijn aanzienlijke verschillen in de manier waarop mannen en vrouwen veel ziektes ervaren. Vrouwen zijn bijvoorbeeld vatbaarder voor hart- en vaatziekten, beroertes en depressies. Ook kunnen ze veel heftiger dan mannen reageren op sommige medicijnen.

Toch blijkt uit een onderzoek naar hart- en vaatziekten uit 2004 dat slechts 37% van de proefpersonen vrouw was. Nog schrijnender is dat in slechts 13% van alle studies überhaupt onderscheid gemaakt wordt tussen mannen en vrouwen bij het analyseren van de onderzoeksdata.

Enkel bij onderzoeken naar typische vrouwenkwalen, zoals zoals naar borstkanker, baarmoeder- en baarmoederhalskanker, is er meer aandacht de vrouw. Maar dat kan ook bijna niet anders.

De onderzoekers pleiten ervoor dat wetenschappers in hun wetenschappelijke publicaties benadrukken wanneer ze uitsluitend mannelijke of uitsluitend vrouwelijke proefdieren hebben gebruikt. Ook vinden ze dat subsidies bij voorkeur versterkt zouden moeten worden aan onderzoekers die een juiste man-vrouwverhouding tussen de proefdieren hanteren.

Bron: Noorderlicht

Lees ook:Overgangsklacht kan ook hartklacht zijn
Lees ook:Eén op 3 vrouwen sterft aan hartkwaal
Lees ook:Vrouwen overlijden vaker aan hart- en vaatziekten
Lees ook:Vezels beschermen vrouw tegen hartziekte
Lees ook:Erectiestoornis en hartkwaal gaan samen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>