Nieuw speelgoed stimuleert taalontwikkeling autistisch kind

Een studente aan de TU Delft heeft elektronisch speelgoed ontworpen dat kinderen met autisme helpt nieuwe woorden aan te leren. Helma van Rijn heeft dit speelgoed ontwikkeld als onderdeel van haar afstudeerproject aan de TU Delft.

Het elektronische speelgoed heet LINKX. Het bestaat uit blokjes die de kinderen tegen een bepaald object moeten plaatsen. De objecten hebben een bepaalde kleur en lichten op wanneer het kind het tegen het object plaatst. Daarbij wordt het object benoemd (de naam van het object is van tevoren door de ouders ingesproken).

Van Rijn heeft deze methode getest op kinderen met autisme in de leeftijd van 3 tot 5 jaar. De eerste resultaten zijn positief en kinderen blijken er inderdaad nieuwe woordjes door te leren. Welk effect het speelgoed op de lange termijn heeft, is nog niet bekend.

Bron: psycholoog.net 

Lees ook:Autisme eerder ontdekken door naamtest baby
Lees ook:Flinke stijging gevaarlijk speelgoed
Lees ook:Autisme al bij peuters te herkennen
Lees ook:‘Aantal kinderen met autisme zwaar onderschat’
Lees ook:Kinderen kunnen over Autisme heen groeien

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Nieuw speelgoed stimuleert taalontwikkeling autistisch kind

 1. Rienke van der Heijden

  Ik wil heel graag weten of dit iets is voor mijn zoon (3 jaar) die slechthorend is en misschien daarbij een vorm van autisme heeft (is in onderzoek). Hij is gek op computerspellen en ik zou van die voorkeur gebruik willen maken, om zijn spraaktaalontwikkeling te stimuleren. Waar kan ik dit speelgoed testen?
  Heeft iemand nog andere spelvoorbeelden waarmee kinderen gesproken taal of gebarentaal leuk gaan vinden waardoor de woordenschat en woorbegrip vergroot kunnen worden? Heeft iemand zelf bijvoorbeeld iets ontwikkeld met huis-tuin en keukenmiddelen?

    /   Reply  / 
 2. jenny

  Hoi Rienke

  Mijn dochter inmiddels 26 jaar is geboren met een verlies van 60/80% wat wij samen deden was spelen met een kindersoundmixer waar de microfoon het speeltje was,met behulp van de spiegel gingen we altijd gekken bekken trekken vooral de tong oefeningen zijn best wel belangrijk daarnaast de woordjes oefenen op speelse wijze met de microfoon en het dan opnemen het leuke is dat ik zelf nog bandjes heb met haar stem toen was ze 4 jaar.Daarnaast hebben kinderen die doof of slechthorend zijn last van hun moteriek hun evenwicht is niet altijd stabiel dit kan je oefenen met blokkenspel.Ja en wat de pc betreft licht het natuurlijk eraan wat voor verlies je zoontje heeft en of het het daadwerkelijk oppakt.Mijn dochter is in 2008 geopereerd en draagd nu een ci/apperaat haar reaktie o mama waarom heb ik het niet gedaan toen ik 14 jaar was toen kwam ze al in aanmerking maar wij hebben haar de keus gegeven en toen wilde ze er niks van weten maar nu is ze super blij,ik hoop dat ik je een beetje geholpen heb je mag me altijd mailen ik weet ook niet alles maar heb wel het nodige mee gekregen en het is niet altijd makkelijk om een kindje te hebben met gehoorstornis groetjes jenny

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>