Kinderen die genezen van leukemie riskeren andere vorm van kanker

Kinderen en jongeren die genezen van een chronische vorm van leukemie lopen het risico om vijftien jaar na de behandeling een andere vorm van kanker op te lopen. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie.

Chronische myeloide leukemie is de meest voorkomende vorm van bloedkanker bij jongeren. In de VS worden er jaarlijks 4.000 nieuwe gevallen van genoteerd. Het is ook de vorm waarvan de kans op overleven op meer dan 80 procent ligt.

Tussen 1962 en 1998 werden in totaal 2.169 kinderen en jongeren gevolgd die behandeld werden voor deze vorm van leukemie. Gemiddeld werden de patiënten 18,7 jaar gevolgd door onderzoekers aan een ziekenhuis in het Amerikaanse Memphis.

Van de 1.290 patiënten die volledig genazen van de ziekte bleek dat 123 (9,5 procent) later een tweede kanker ontwikkelde. Deze ziekte kwam er in 4,17 procent van de gevallen vijftien jaar na hun genezing. Na twintig jaar steeg het aantal tot 5,37 procent en 30 jaar na de genezing steeg dat tot 10,85 procent.

Bron: hln.be 

 

Lees ook:Behandeling leukemie zeer succesvol
Lees ook:Goed nieuws over bloedkanker
Lees ook:Meeste kinderen sterven aan kanker
Lees ook:Hoop voor betere behandeling acute leukemie
Lees ook:Leukemiepatiëntjes krijgen verkeerde medicijnen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>