Erfelijkheid speelt belangrijke rol bij overgewicht

Je ouders hebben een grotere invloed op je gewicht en figuur dan je denkt. Erfelijke factoren die je gevoelig maken voor zwaarlijvigheid kunnen er voor zorgen dat je 7 tot 9 kilo meer weegt dan mensen die weinig van die erfelijke factoren van hun ouders hebben meegekregen. Ook de vorm die je lichaam als gevolg van dat extra gewicht krijgt – appel of peervorm – blijkt door het erfelijk materiaal te worden bepaald.

Dat blijkt uit een internationaal onderzoek dat is gepubliceerd in het internationaal tijdschrift Nature Genetics.

De onderzoekers hebben k18 nieuwe erfelijke varianten ontdekt die mensen gevoeliger maken voor zwaarlijvigheid. Verschillende daarvan blijken via de hersenen een rol  te spelen in het ontstaan van overgewicht.

Zo geven de hersenen bijvoorbeeld aan of je honger hebt en regelen ze de voedselverwerking tot vet. Ook bepalen ze hoe goed je je kunt beheersen en hoe je eetbuien onderdrukt.

De nieuw gevonden erfelijke factoren bepalen samen met de factoren die al bekend waren maar een klein deel van de gewichtsvariatie tussen mensen. De overige erfelijke factoren zullen door andersoortig en nog grootschaliger onderzoek gevonden moeten worden.

Daarnaast bestudeerden de onderzoekers hoe erfelijke factoren van invloed zijn op de verdeling van het lichaamsvet. Waar we vet opslaan in ons lichaam, beïnvloedt onze gezondheid. Mensen die meer vet hebben rondom de taille (appelvorm) hebben een grotere kans op het ontstaan van suikerziekte (type-2) en hart- en vaatziekten.

Het opslaan van vet in de dijen en de billen (peervorm) lijkt echter een zekere bescherming te bieden tegen suikerziekte en hoge bloeddruk. De onderzoekers vonden nu 13 erfelijke factoren die invloed hebben op deze lichaamsvormen.

Er zijn ook duidelijke verschillen in de lichaamsvorm tussen mannen en vrouwen, maar de processen die dat bepalen worden in dit onderzoek nog niet duidelijk. Wel blijken 7 van de 13 gevonden varianten een veel sterker effect te hebben bij vrouwen dan bij mannen. Dit zou een belangrijke basis kunnen zijn voor de verschillen in vetverdeling tussen mannen en vrouwen.

Carola Zillikens, internist en onderzoeker van het Erasmus MC en betrokken bij beide onderzoeken: ‘De gevonden resultaten geven meer inzicht in de biologische processen die kunnen leiden tot zwaarlijvigheid en de verdeling van lichaamsvet. Op termijn hopen we hiermee manieren te vinden om overgewicht te voorkomen of te behandelen.’

Dorret Boomsma, betrokken bij beide onderzoeken en leidster van het Nederlandse Tweelingenregister bij de VU: ‘Mede door onderzoek bij Nederlandse tweelingen en families wisten we al dat erfelijke aanleg een belangrijke rol speelt bij overgewicht en lichaamsbouw en dat het voor sommige mensen veel moeilijker is dan voor anderen om op gewicht te blijven. Dit grote onderzoek wijst ons nu de juiste richting voor het karakteriseren van de genen die de erfelijke aanleg verklaren.’

Bron: Erasmus MC

Lees ook:Onderwijs zorgt voor slankere mannen
Lees ook:Te dik of te dun: het maakt allebei depressief
Lees ook:Overgewicht leidt tot zwangerschapscomplicaties
Lees ook:Overgewicht kost vrouw jaarlijks 3.600 euro
Lees ook:Overgewicht helemaal niet zo slecht voor oudere

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>