Nervositeit nadelig voor prestaties

Nervositeit leidt tot houterige bewegingen en verminderd inzicht. Dat stelt bewegingswetenschapper Rob Pijpers in zijn onderzoek naar het effect van angst op prestatievermogen waarop hij is gepromoveerd aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Voor zijn onderzoek gebruikte Pijpers een klimwand om bij proefpersonen nervositeit op te roepen. Tijdens experimenten moesten op verschillende hoogtes opdrachten worden uitgevoerd. Deelnemers bleken naarmate ze nerveuzer werden, onder meer last te krijgen van een verhoogde hartslag, vermoeidheid van de spieren en hun bewegingen werden houteriger en trager. De nervositeit beïnvloedde ook hun inzicht. Daardoor namen ze bepaalde klimgrepen niet meer waar of zagen ze die als niet bereikbaar.

Nervositeit of angst moet volgens Pijpers niet verward worden met een gezonde dosis spanning, die wél een positieve invloed op prestaties kan hebben.

Bron: gezonderworden.nl

Lees ook:Drink niet teveel koffie
Lees ook:Schoenen kopen goed voor je gezondheid!
Lees ook:Antidepressiva verhogen kans op hartproblemen
Lees ook:Stress vergroot kans op ziekte van Alzheimer
Lees ook:Baby’s en beweging

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>