SP: wanbetalers niet uit de zorgverzekering zetten

De Socialistische partij (SP) vindt dat zorgverzekeraars patiënten niet zomaar uit de verzekering moeten zetten als zij drie maanden hun zorgpremie niet hebben betaald. Beter zou het zijn om een begeleidingstraject op te zetten, vergelijkbaar met enkele goedlopende projecten die er zijn voor het voorkomen van huisuitzettingen. Uiteindelijk hebben alle partijen daar het meeste baat bij, meent Agnes Kant van de SP.

Zorgverzekeraars zitten flink in hun maag met wanbetalers. In het oude ziektekostenstelsel konden verzekeraars niet zomaar mensen uit de verzekering zetten. Nu mag dat wel wanneer iemand drie maanden lang geen zorgpremie heeft betaald. Deze wanbetalers kunnen zich echter weer bij een andere zorgverzekeraar aanmelden. Die weet in de eerste plaats niet dat het om een wanbetaler gaat, aangezien zorgverzekeraars geen ‘zwarte lijst’van wanbetalers mogen aanleggen. Bovendien hebben ze een acceptatieplicht. Dus ook al weten ze dat de nieuwe cliënt een slecht betalingsverleden heeft, ze mogen de cliënt niet weigeren.

De zorgverzekeraars willen nu dat de minister de acceptatieplicht afschaft. Agnes Kant van de SP is het hier niet mee eens. Volgens haar gaat het in de meeste gevallen niet om onwillige mensen, maar om mensen die in ernstige financiële problemen zitten. Een begeleidingstraject zou daarom een beter idee zijn.

Bron: huisartsvandaag.nl

Lees ook:Steeds meer mensen kunnen zorgpremie niet betalen
Lees ook:Aantal wanbetalers zorgverzekering groeit
Lees ook:Aanvullende verzekering dreigt te worden stopgezet
Lees ook:Meer wanbetalers door nieuw zorgstelsel
Lees ook:Aanpak wanbetalers zorgverzekering

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>