Longkanker sneller opgespoord

Franse onderzoekers hebben een bloedtest ontwikkeld waarmee longkanker in een vroeg stadium kan worden opgespoord. Dat meldt de Belgische krant Gazet van Antwerpen.

Als longkanker snel behandeld wordt, is de kans op genezing veel groter. Nu wordt longkanker in bijna 75 procent van de gevallen pas ontdekt als de ziekte al is uitgezaaid, waardoor de overlevingskansen gering zijn.

Met de nieuwe test kunnen eiwitten aangetoond worden die door kankercellen in het bloed worden geproduceerd. Deze eiwitten zijn al aanwezig lang voordat de verschijnselen van longkanker zich voordoen en voordat de ziekte met röntgenfoto’s kan worden opgespoord.

Het kan volgens de Gazet van Antwerpen nog jaren duren voordat de test echt gebruikt gaat worden in de zorg. Maar als de Franse methode werkt, kan de test in aan gepaste vorm wellicht ook worden gebruikt om andere vormen van kanker vroegtijdig op te sporen.

Bron: bijzijn.nl

Lees ook:Borstkanker straks vroeger op te sporen
Lees ook:Kleine longtumoren beter op te sporen met ct-scan
Lees ook:Groot medisch drama in La France
Lees ook:Super-Viagra op komst
Lees ook:Nieuwe test kan longkanker eerder opsporen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>