Diabeten geen gevaar op de weg

Mensen die lijden aan diabetes kunnen net zo goed autorijden als gezonde mensen, zelfs als hun glucosespiegel matig verlaagd is. Dat concluceert Alexander Stork in zijn promotieonderzoek dat hij uitvoerde aan het UMC Utrecht. Stork vergeleek in een rijsimulator het rijgedrag van gezonde controles met dat van diabetespatiënten bij een normale en een lage bloedglucosespiegel

.

Het blijkt dat diabetici ook bij een lage glucosespiegel van 2,7 nog goed kunnen autorijden (een normale spiegel is 5,0). Als een daling van de bloedsuikerspiegel optreedt tijdens het autorijden, bestaat er dus geen acuut gevaar, want diabetespatiënten hebben de gelegenheid om te stoppen, iets te eten en te wachten tot de bloedsuiker weer normaal is. Stork ontdekte wel dat mensen met ouderdomsdiabetes die tabletten gebruiken, vaker verkeerde beslissingen nemen over hun rijvaardigheid.

Verder is het zo dat als de wet exact wordt toegepast, veel mensen met diabetes die lage bloedglucosewaarden niet goed voelen aankomen, geen rijbewijs zouden mogen hebben. Omdat diabeten in het verkeer niet of nauwelijks meer ongelukken veroorzaken dat gezonde mensen, vindt Stork dat de wet veranderd moet worden.

In Nederland lijden 50.000 mensen aan type 1 diabetes, ongeveer een kwart daarvan voelt een daling van de bloedsuikerspiegel slecht aankomen. Bij type 2 diabetes, ouderdomssuikerziekte, gaat dat om ruim 2 procent van 800.000 mensen. De kleine groep diabetespatiënten die een lage suikerspiegel slecht voelt komen, moet wel extra in de gaten worden gehouden, stelt hij.

Bron: zorgkrant.nl

Lees ook:Hersenschade bij diabetes verklaard
Lees ook:Acomplia verbetert bloedsuikerspiegel bij diabetespatiënten
Lees ook:Slanke diabetespatiënt heeft dubbel pech
Lees ook:Zelfcheck redt leven diabeet
Lees ook:Kaneel laat bloedsuikerspiegel dalen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>