Veel artsen in opleiding zitten tegen een burn-out aan

Eén op de vijf arts-assistenten voldoet aan de kenmerken van een burn-out. Bijna 40 procent is chronisch oververmoeid. Dat blijkt uit een onderzoek onder 2115 medisch specialisten in opleiding dat gisteren is gepubliceerd in het tijdschrift Medisch Contact.

De onderzoekers zijn geschrokken van de uitkomst. "Dat zijn mensen die de eerste hulp en de operatiekamers draaiende houden", waarschuwt de leider van het onderzoek, psychiater Frank van der Heijden. "Uit Amerikaans onderzoek weten we dat artsen die vermoeid zijn en lange werkweken draaien, meer fouten maken."

De arts-assistenten werken gemiddeld ruim 10 uur per dag, of 51 uur per week, met uitschieters naar 80 uur. Daar komt nog een aantal uren studie bij. Vooral het draaien van weekenddiensten en bereikbaarheidsdiensten waarbij de arts-assistent zeven dagen achtereen 24 uur per etmaal in het ziekenhuis aanwezig zijn worden als zeer belastend ervaren.

Mensen met een burn-out zijn niet alleen oververmoeid. Ze hebben het gevoel helemaal leeg te zijn, staan cynisch ten opzichte van hun werk en hebben het gevoel minder te presteren.

Er zijn ruim 5000 medisch specialisten in opleiding. De helft vulde de vragenlijst in. De niet-invullers vonden de vragenlijst ‘te lang’ of ze hadden het ‘te druk’. De meeste arts-assistenten werken overigens gewoon door, oververmoeid of niet.

De opdrachtgever van het onderzoek, de Landelijke Vereniging van Assistent Geneeskundigen (LVAG) vindt dat iedereen beter af is als arts-assistenten normale werkweken zouden draaien.

Bron: bijzijn.nl

Lees ook:Arts in opleiding vaak aan lot overgelaten
Lees ook:Aantal werknemers met burn-out neemt toe
Lees ook:Medisch specialist wil ook om 5 uur naar huis
Lees ook:‘Werkdruk huisartsen is riskant hoog’
Lees ook:Bijna 1 miljoen Nederlanders heeft een burn-out

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>