Nieuwe operatietechnieken voor vrouwen met borstkanker

De afdelingen Plastische Chirurgie en de Chirurgie van Tergooiziekenhuizen bieden sinds kort de mogelijkheid om tijdens één operatie én de borsttumor te verwijderen én een borstreconstructie uit te voeren. Plastisch chirurg Van Turnhout en algemeen chirurg Bor voerden deze operatie in november voor het eerst uit.

 

Bovendien heeft Van Turnhout in oktober bij een patiënte met borstkanker voor het eerst in Tergooiziekenhuizen een microchirurgische reconstructie van de borst uitgevoerd.

 

Als in één operatie de algemeen chirurg de borst verwijdert en daarna de plastisch chirurg een nieuwe borst maakt, heeft dat voor de patiënt veel voordelen. Zo hoeft de patiënt maar één keer te worden geopereerd. Ook is het cosmetisch resultaat vergeleken met twee operaties vaak mooier en is het voor patiënten psychologisch minder zwaar. Tot nu toe werd deze gecombineerde techniek vooral in academische ziekenhuizen toegepast. Bij het verwijderen van de borst spaart de chirurg de huid zoveel mogelijk. Aansluitend brengt de plastisch chirurg een inwendige prothese aan.

 

Van Turnhout voerde begin oktober in Tergooiziekenhuizen nog een andere nieuwe techniek uit: een microchirurgische borstreconstructie. Bij deze hersteloperatie van de eerder geopereerde borst verplaatst hij weefsel uit de buik naar de borst en verbindt hij microscopisch de bloedvaten weer met elkaar. Bij deze operatie wordt dus geen siliconenprothese gebruikt maar eigen vetweefsel. Dit vetweefsel werd voorheen alleen verplaatst met een deel van de buikspier, maar dit leidde vaak tot een verzwakte buikwand.

  

Van Turnhout werkt sinds juli 2006 in Tergooiziekenhuizen. Kennis en ervaring met deze nieuwe technieken heeft hij onder andere opgedaan in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam. Hier heeft hij meer dan twee jaar gewerkt. Alle technieken die in den lande gebruikt worden voor borstreconstructies, worden nu ook in Tergooiziekenhuizen toegepast.

 

Bron: zorgkrant.nl

Lees ook:Primeur Maastricht: robot voert borstcorrectie uit
Lees ook:Nederland loopt voor met borstreconstructie met lichaamseigen weefsel
Lees ook:Nieuwe hartklep via lies
Lees ook:Steeds vaker borstreconstructie met lichaamseigen weefsel
Lees ook:Lipofilling veilig en effectief

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>