Gespecialiseerde arts keurt ex-kankerpatiënten

Ex-kankerpatiënten die in de WAO zitten en worden herkeurd, krijgen bij wijze van proef een gespecialiseerde arts toegewezen. De Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) is dit met uitkeringsinstantie UWV overeengekomen.

 

Dat zei de directeur van de NFK Patricia Huijbregts vrijdag in het Radio 1 journaal. Voormalige patiënten kampen vaak met extreme moeheid, die per dag kan verschillen. Hierdoor is het mogelijk dat zij op de dag van hun herkeuring ten onrechte worden goedgekeurd, waardoor zij hun uitkering kwijtraken.

Het UWV gaat vanaf begin 2007 verzekeringsartsen bijscholen om specifieke klachten bij kanker, waaronder vermoeidheid, beter te kunnen beoordelen. Volgens een woordvoerder van het UWV zijn sinds eind 2004 zijn zo'n 4000 ex-kankerpatiënten bij het UWV herkeurd.

De proef wordt onder andere in het UWV-kantoor in Hengelo gehouden en duurt ten minste een jaar. Daarna bekijkt het UWV of het de WAO-herkeuring met gespecialiseerde artsen landelijk invoert.

Bron: AD.nl

Lees ook:Meer aandacht voor psychische klachten bij kanker
Lees ook:Doorbraak: kankerpatiënt krijgt coach
Lees ook:Kankerpatiënten, pas op met vitaminen!
Lees ook:‘Thuisbehandeling hartpatiënten succesvol’
Lees ook:‘​Nederland niet voorbereid op toename kankerpatiënten’

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Gespecialiseerde arts keurt ex-kankerpatiënten

  1. Willem

    Kan iemand mij dan even uitleggen wanneer iemand precies ex kankerpatient is????

      /   Reply  / 
  2. Sonja

    Dat is niet zo ingewikkeld. Je bent ex-kankerpatiënt als de tumor en de uitzaaiingen uit je lijf zijn verdwenen en je helemaal bent uitbehandeld. Of de kanker ooit terugkomt weet je nooit, maar in principe ben je dan ‘genezen’ van kanker, alhoewel het woord ‘genezen’ in deze vaak niet gebruikt wordt, omdat kanker toch een onvoorspelbare ziekte blijft. Maar er zijn dus mensen die ooit zijn behandeld voor kanker, bijvoorbeeld vijf of tien jaar geleden, en bij wie de kanker niet is teruggekeerd. Maar die wel nog steeds kampen met bijwerkingen of verschijnselen van de ziekte en/of de behandelingen.

      /   Reply  / 
  3. Willem

    Oh is het zo makkelijk? Krijgt deze patient dan ook van de dokter een verklaring dat hij/zij ex kankerpatient is zodat deze een normale verzekering kan afsluiten????
    Want daar hebben (ex…..)kankerpatienten dus een hoop ellende mee!!!!

      /   Reply  / 
  4. Sonja

    Makkelijk lijkt me in dezen niet het gepaste woord….
    Maar ik vraag me af waarom een arts geen verklaring af zou willen geven dat iemand succesvol is behandeld voor kanker als die persoon daarmee makkelijker een verzekering zou kunnen afsluiten.

      /   Reply  / 
  5. Willem

    Eerst heb je het over 5 of 10 jaar ,. Dat maakt nogal verschil. Dus wat is het nou?
    Geloof je nog in sprookjes of heb je nog nooit met kanker te maken gehad?
    Begrijp je dan niet dat er geen algemene aanvaarde definitie is wanneer een patient ex kanker patient is??? Dat het UWV nou niet net moet doen of daar wel een eenbsluidende mening over is.
    En als je het beter weet kun je mij dan even het adres van zo’n arts geven?
    Willem

      /   Reply  / 
  6. Sonja

    U heeft blijkbaar wel met kanker te maken gehad….
    Als dat zo is, dan weet u dat je met kanker nooit 100% zeker kunt zijn dat het nooit terugkomt. En dat er daarom nooit wordt gezegd dat iemand genezen is. Maar om te herhalen wat ik eerder ook al zei: er komt een moment waarop iemand ‘kankervrij’ is en de behandeling is afgerond. Of dat nu na vijf of tien jaar is is niet zo heel relevant, daar staat geen vaste termijn voor.
    Maar om eerlijk te zijn begrijp ik niet goed wat uw probleem is. Misschien kunt u dat eens uitleggen? Misschien komen we dan verder.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>