Antibiotica maakt bacteriën resistent

Wat al lang vermoed werd, is nu bewezen: het gebruik van antibiotica maakt bacteriën resistent. Dat schrijft Herman Goossens van de universiteit van Antwerpen in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Sommige antibiotica hebben hun werkzaamheid zelfs volledig verloren.

De Antwerpse onderzoekers gaven 148 gezonde proefpersonen het antibioticum Clarithromycine of Azithromycine, beide behorend tot de Makroliden, een relatief jonge klasse van antibiotica. Een eerste groep proefpersonen nam een week lang twee keer per dag een halve gram Clarithromycine, de andere groep drie dagen lang een halve gram Azithromycine. Tot slot kregen ook nog 76 mannen en vrouwen een placebo.

Onmiddellijk na en ook nog een keer 180 dagen na de behandeling namen onderzoekers een keeluitstrijkje en onderzochten de aanwezigheid van streptokokken, een bacteriëngroep in de mondflora. Beide antibiotica hadden het aantal resistente streptokokken in enkele dagen met de helft doen toenemen. De bacteriën bleken van structuur veranderd te zijn.

Artsen moeten dus zorgvuldig overwegen hoe vaak en in welke gevallen ze de geneesmiddelen voorschrijven, luidt het.

Bron: hln.be

 

Lees ook:Antibiotica vermindert resistentie op IC
Lees ook:Antibioticagebruik ruim 50% lager
Lees ook:‘Ziekenhuis schrijft te vaak antibiotica voor’
Lees ook:Antibiotica: een race tegen de klok
Lees ook:‘Antibacteriële zeep doet mogelijk meer kwaad dan goed’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>