‘Koelen hoofdhuid vermindert haaruitval bij kanker’

Kankerpatiënten die een chemotherapie ondergaan, hebben minder kans op haaruitval wanneer hun hoofdhuid tijdens de kuur wordt gekoeld. Dat blijkt volgens het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch uit een experiment.

Haaruitval is volgens kankerspecialist Patricia Hendricks één van de meest belastende bijwerkingen van chemotherapie. Het is niet alleen een verminking maar ook een aantasting van de privacy, zegt Hendricks. "Niet iedereen hoeft te weten dat je kanker hebt, maar ja, iedereen kan het zien."

Sinds eind vorig jaar heeft het Jeroen Bosch Ziekenhuis de beschikking over twee hoofdhuidkoelers. Bij het experiment wordt de patiënt een halfuur voor het begin van de therapie een kap opgezet waar een koelvloeistof doorheen stroomt. De patiënt moet deze kap ophouden tot anderhalf uur nadat de laatste druppel chemotherapie is toegediend.

Door de koeling van de hoofdhuid trekken de bloedvaten samen en kan de chemo volgens de onderzoekers de haarcellen niet of minder goed bereiken.

Uit het experiment blijkt dat de hoofdhuidkoeling niet bij alle soorten chemotherapie werkt, laat het ziekenhuis dinsdag weten. Hoewel het begin van de behandeling soms als pijnlijk wordt ervaren, zijn de meeste patiënten volgens het ziekenhuis enthousiast over de resultaten.

Bron: nu.nl 

Lees ook:Enorme toeloop wordt Q-koortspoli bijna te veel
Lees ook:Vrees voor chronische Q-koorts-epidemie
Lees ook:Zorgen over nachtelijke dotterbehandeling
Lees ook:Vaccin tegen dementie getest
Lees ook:Plastisch chirurg deed meerdere ‘illegale’ operaties

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>