Ziekenhuizen vinden medicijn tegen blindheid te duur


Ziekenhuizen, waaronder het UMC in Groningen, weigeren patiënten een nieuw duur medicijn tegen ouderdomsblindheid. Vanwege het grote aantal ouderen dat hiermee van blindheid kan worden genezen, zijn de ziekenhuisdirecties bang in geldproblemen te komen. 

De patiëntenvereniging is furieus en eist dat ziekenhuizen het middel alsnog verstrekken. 

Sinds 22 januari is het middel Lucentis officieel geregistreerd als betrouwbaar en effectief middel tegen zogeheten macula-degeneratie (MD). Dat is een ziekte die bij ongeveer een op de drie 80-plussers voorkomt en tot slechtziendheid en blindheid leidt.

Na regelmatige injecties met Lucentis stopt bij 90 procent van de patiënten de achteruitgang van de ogen en bij ruim eenderde gaat het gezichtsvermogen zelfs vooruit. Omdat MD tot nu toe ongeneeslijk was, heeft Science Magazine het middel uitgeroepen tot de belangrijkste medische doorbraak in het jaar 2006.

Een behandeling met Lucentis kost tegen de 40.000 euro. Daarvan krijgen ziekenhuizen 80 procent vergoed. Maar omdat er in Nederland tussen de vijf- en tienduizend mensen behandeld kunnen worden met Lucentis, vrezen de ziekenhuizen te hoge kosten. ”Als ik iedere patiënt hier Lucentis zou geven, kan ik de afdeling wel sluiten”, zou een specialist hebben gezegd.

Bron: dvhn.nl

 

Lees ook:Veelbelovend middel tegen blindheid geregistreerd
Lees ook:Oogpatiënten spannen proces aan voor beter medicijn
Lees ook:Oogpatiënten krijgen duur medicijn wél in privékliniek
Lees ook:Kankermedicijn effectief bij maculadegeneratie
Lees ook:AMC: ‘wondermiddel’ tegen cholesterol werkt niet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>