Orale seks is belangrijker oorzaak keelkanker dan roken

Specialisten waarschuwen dat orale seks het risico op keelkanker verhoogt. Via orale seks kan je immers het humane papilloma virus (HPV) oplopen, dat ook baarmoederkanker veroorzaakt bij vrouwen.

Volgens recent onderzoek zou orale seks een belangrijker factor zijn in het ontwikkelen van keelkanker dan roken en drinken. Dat menen kankerspecialisten van de Amerikaanse universiteit van Baltimore.

De studie toonde aan dat mannen en vrouwen die in hun leven met meer dan zes verschillende partners orale seks hebben gehad hun kans op keelkanker 8,6 keer toeneemt. Ter vergelijking: rokers verhogen hun kans op keelkanker "slechts" drie keer, zware drinkers tweeënhalf keer.

De onderzoekers vergeleken honderd mannen en vrouwen met keelkanker met tweehonderd gezonde mensen en screenden het seksleven van de testpersonen.

Ze kwamen tot de conclusie dat het hebben van orale seks niet altijd betekent dat je HPV oploopt. Maar wie het wel krijgt, heeft 32 keer meer kans om keelkanker te krijgen. Vreemd genoeg bleek dat bij mensen die al HPV hebben hun risico op keelkanker niet toenam als ze daarenboven ook roken of drinken.

Tot voor kort meenden experts dat keelkanker vooral door roken en drinken wordt veroorzaakt.

Onderzoekster Maura Dillison van het John Hopkins Hospital in Baltimore meent echter dat HPV de grote boosdoener is. Ze raadt mannen aan het risico voor hun partners te beperken door een condoom te dragen tijdens orale seks.

Er is echter ook goed nieuws: het vaccin tegen HPV, Gardasil, stopt ook de ontwikkeling van baarmoederkanker. Britse experts wijzen erop dat de kleinschalige Amerikaanse studie verder moet uitgediept worden.

Bron: hln.be 

Lees ook:‘Orale seks zou ernstig ziek maken’
Lees ook:Jojo-dieet verhoogt kans op nierkanker
Lees ook:Steeds meer gevallen van keelkanker
Lees ook:Roken gevaarlijker voor vrouwen dan voor mannen
Lees ook:Hete drank veroorzaakt keelkanker

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Orale seks is belangrijker oorzaak keelkanker dan roken

  1. KarinvD

    Er zijn diverse methodes om met roken te stoppen (http://karin.zexxo.net/roken.html). Maar ik begrijp dat er nu ook een markt is “voor stoppen met orale seks”. Zouden er hiervoor cursussen bestaan????

      /   Reply  / 
  2. Marjan

    Ik denk dat veel mannen (maar ook vrouwen) er niet op zitten te wachten dat er cursussen komen om te stoppen met orale sex ;-)

    Wel belangrijk is om je bewust te zijn van eventuele risico’s van orale sex en mogelijke gevolgen. Maar daarvoor zijn er al genoeg websites als http://www.keelkanker.org. Maar het drinken van te hete koffie of thee is tegenwoordig ook al een risicofactor voor het ontwikkelen van keelkanker. Dus voortaan wat meer orale sex, en dat compenseren met koude thee en koffie ;-)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>