Eieren goed voor ogen van bejaarden

Soms is de oplossing zó simpel… Eieren kunnen helpen om blindheid en slechtziendheid bij bejaarden te voorkomen. Dat vermoeden onderzoekers van het Academisch Ziekenhuis Maastricht.

Er zouden meer dan honderdduizend bejaarden zijn die last hebben van 'macula-degeneratie', een aantasting van het netvlies die ervoor zorgt dat ze minder zien.

Door kleurstoffen toe te voegen aan eidooiers denken de onderzoekers de ziekte te voorkomen. De slijtage aan het netvlies ontstaat namelijk doordat bepaalde pigmenten verdwijnen uit het oog.

Hierdoor krijgen ouderen in het centrale deel van het oog vlekken te zien. Door bepaalde kleurstoffen te eten kan het pigment worden aangevuld en blijven bejaarden goed zien.

"Voeding die rijk is aan kleurstoffen, zoals maïs of spinazie, vult die pigmenten namelijk aan. Helaas lukt het niet om via de voeding genoeg kleurstoffen op te nemen", zegt onderzoeker Tos Berenschot van de afdeling oogheelkunde van het ziekenhuis.

In eieren zitten precies de natuurlijke kleurstoffen die verdwijnen bij macula-degeneratie. Door extra kleurstoffen toe te voegen aan het kippenvoer denken de onderzoekers de ziekte tegen te gaan.

Eidooiers nemen de kleurstoffen namelijk goed op. Tegen het eind van het jaar hopen de onderzoekers de resultaten van het onderzoek bekend te maken.

Bron: hln.be 

 

Lees ook:Ben je liever doof of blind?
Lees ook:Krijg beter zicht met speciale eieren
Lees ook:Pas op met kleurmiddelen voor kinderen
Lees ook:‘Drie eieren per week verhoogt kans op prostaatkanker’
Lees ook:Eieren en spek goed voor de hersenen van ongeboren kind

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>