Kwart van te zware ouderen heeft suikerziekte

Ouderen met ernstig overgewicht lopen de grootste kans op diabetes. Van die groep is bijna een kwart (23 procent) diabetespatiënt. Dat blijkt uit woensdag verschenen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ruim 4 procent van de Nederlanders van 20 jaar of ouder heeft diabetes (suikerziekte), becijferde het CBS. Overgewicht en leeftijd spelen daarbij een belangrijke rol.

Van de mensen met ernstig overgewicht had 12,3 procent diabetes, bij mensen met een 'normaal' gewicht was dat 2,2 procent. Bij zestigplussers heeft 11,4 procent suikerziekte, bij mensen tussen de twintig en de veertig is dat 0,6 procent.

Van overgewicht is sprake als het bmi (lichaamsgewicht in kilo's gedeeld door lengte in meters in het kwadraat) hoger is dan 25. Bij 30 spreken deskundigen van zwaarlijvigheid, bij 40 van ernstig overwicht.

Volgens het CBS komt de ziekte iets vaker voor bij mannen. Dit geldt overigens alleen voor personen met overgewicht vanaf middelbare leeftijd. Op latere leeftijd verdwijnt het verschil weer.

Sinds het begin van de jaren negentig is het percentage diabetespatiënten bijna verdubbeld. De stijging zit vooral in de groep mensen met ernstig overgewicht, in het bijzonder de ouderen.

Het percentage zwaarlijvige ouderen met suikerziekte is sinds 1989-1991 bijna verdrievoudigd. Bij twintigers en dertigers bleef het percentage nagenoeg gelijk.

Als mogelijke verklaring voor de sterke toename van het aantal patiënten noemt het CBS de grotere aandacht voor suikerziekte en overgewicht in wetenschap en media. Tegenwoordig is meer bekend over de risicofactoren en worden vooral de risicogroepen eerder getest.

Bron: telegraaf.nl 

 

Lees ook:Aantal gevallen van diabetes in Nederland stijgt niet
Lees ook:Slanke diabetespatiënt heeft dubbel pech
Lees ook:Dertigers van nu zwaarder dan vroeger
Lees ook:Nederlanders leven niet gezonder
Lees ook:Veel Nederlanders echt te zwaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>