Betere behandeling kankerpatiënten

Kankerpatiënten kunnen voortaan op ruimere schaal behandeld worden met verbeterde of nieuwe experimentele geneesmiddelen. Dat wordt mogelijk door een financiële injectie van 15 miljoen euro dit jaar door KWF Kankerbestrijding.

Het Koningin Wilhelmina Fonds wil in de komende vijf jaar totaal 30 miljoen euro uittrekken voor de organisatorische en wetenschappelijke ondersteuning van zogeheten 'clinical trials', oftewel geneesmiddelenonderzoek bij groepen patiënten in de kliniek.

Het gaat om nieuwe vormen van antitumorbehandeling, zowel met medicijnen als chirurgie als bestraling. Therapieën die weliswaar nog in ontwikkeling zijn, maar waarvan in experimenteel onderzoek al is aangetoond dat ze in staat zijn het ziekteproces voor korte of langere tijd onder controle te houden.

Uit onderzoek blijkt dat het meedoen van uitbehandelde patiënten aan zogeheten 'fase 1-onderzoek', waarbij de werkzaamheid van een middel voor het eerst in de kliniek op mensen wordt uitgetest, niet langer een 'onzekere handreiking naar een zwakke strohalm is'. Bij ongeveer de helft van de patiënten die meedoen, is sprake van een gunstig effect.

Dr. A.G.J.M. Hanselaar, kankerspecialist en algemeen directeur van het KWF, spreekt van een beduidende verruiming van de behandelmogelijkheden. 

Bron: telegraaf.nl

 

Lees ook:Kankerpatiënten gedupeerd
Lees ook:Inspectie waarschuwt voor neponderzoek naar medicijnen
Lees ook:Nieuwe hoop voor reumapatiënten
Lees ook:Goede tussenstand Alpe d’HuZes
Lees ook:Succesvolle behandeling tegen asbestkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>