Een kopje koffie en wat sporten beschermen tegen huidkanker

Lichaamsbeweging en koffie beschermen tegen huidkanker als gevolg van blootstelling aan zonlicht. Dat blijkt uit een studie waarvan de resultaten dinsdag in het tijdschrift Proceedings for the National Academy of Sciences (PNAS) worden gepubliceerd.

Het onderzoek werd uitgevoerd aan de Rutgers Universiteit in New Jersey. Een matige consumptie van cafeïne in combinatie met lichaamsbeweging gaat bij muizen het kankerverwekkende effect van blootstelling aan UVB-stralen tegen, is de conclusie: de beschadigde cellen worden sneller vernietigd.

Het onderzoek werd uitgevoerd met haarloze muizen. Een groep kreeg water met cafeïne te drinken (vergelijkbaar met een of twee koppen koffie voor mensen), een andere groep deed aan lichaamsbeweging en een derde groep kreeg cafeïne en lichaamsbeweging. Een vierde groep kreeg geen cafeïne en ook geen lichaamsbeweging.

Alle muizen werden blootgesteld aan UVB-straling, waardoor het DNA in hun huidcellen beschadigd raakte. De groep die cafeïne te drinken kreeg en aan lichaamsbeweging deed, bleek zichtbaar beter te presteren als het ging om de vernietiging van kankercellen dan de drie andere groepen.

Huidkanker door blootstelling aan de zon is met ruim een miljoen nieuwe gevallen per jaar de meest voorkomende vorm van kanker in de VS.

Bron: hln.be 

 

Lees ook:Cafeïne in zonnebrandcrème tegen huidkanker
Lees ook:Koffie verdubbelt kans op miskraam
Lees ook:Koffie verkleint de kans op huidkanker
Lees ook:Koffie beter tegen dip dan hazenslaapje
Lees ook:Thee en koffie voorkomen diabetes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>