Populair borstkankermedicijn werkt soms niet

Een veel voorgeschreven middel tegen borstkanker, tamoxifen, werkt soms niet. Dat meldt het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL).

Nadat de tumor bij de vrouw met borstkanker is verwijderd, wordt er naar uitzaaiingen van borstkanker gezocht. Vinden doktoren die niet, dan ontstaan bij twintig procent van borstkankerpatiënten toch opnieuw uitzaaiingen, stelt onderzoeker van het NKI-AVL Rob Michalides.

Met het middel tamoxifen is dit percentage terug te brengen tot tien procent. De helft van de behandelingen met het middel is volgens het NKI-AVL dus niet effectief.

Volgens Michalides is tamoxifen effectiever in het begin van het uitzaaiingsproces. "Naarmate tumoren langer doorgroeien, neemt de kans op werkzaamheid af. Dit komt door de genetische afwijkingen die de kanker veroorzaken", licht de onderzoeker toe. "Als deze zogenoemde genetische chaos toeneemt, heeft tamoxifen uiteindelijk weinig effect meer."  

Tamoxifen wordt voorgeschreven als aanvullende behandeling bij borstkanker nadat de chirurg de tumor heeft verwijderd. Het middel doodt overgebleven tumorcellen en vermindert zo de kans op uitzaaiing. Hoewel tamoxifen niet altijd werkt, is het middel volgens NKI-AVL één van de beste en belangrijkste anti-borstkankermedicijnen die er ooit zijn geweest.

Elk jaar krijgen ongeveer dertienduizend vrouwen in Nederland borstkanker. De vondst van de onderzoekers staat op 1 augustus in het wetenschappelijke tijdschrift EMBO Journal.

Bron: nu.nl 

 

Lees ook:Medicijnen kunnen terugkeer borstkanker verkleinen
Lees ook:Minder chemotherapie nodig bij borstkanker
Lees ook:Meer kans op wegblijven borstkanker met hormoonremmer
Lees ook:Hoestdrankje voorspelt reactie op kankermedicijn
Lees ook:Grotere kans op overleving borstkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>