Vet en vlees vergroten kans op terugkeer darmkanker


Patiënten die in het verleden behandeld zijn voor colonkanker (kanker van de dikke darm) en nog vaak vlees, vezels en vetrijke voeding eten, hebben drie keer meer risico om te hervallen dan ex-patiënten die veel groenten, fruit en vis nuttigen.

Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of The American Medical Association.

De echte oorzaken van colonkanker zijn nog niet goed gekend. In 75 procent van de gevallen kan men geen risicofactor vinden. Uit eerdere studies is gebleken dat de voeding en andere factoren eigen aan de levensstijl een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van kanker, maar bij colonkanker is dat minder uitgesproken.

Dr. Jeffrey Meyerhardt van het kankerinstituut Dana-Farber in Boston en zijn collega's voerden een klinische studie uit bij een groep van 1.009 patiënten met colonkanker stadium III, waarbij de tumor al tot het lymfatisch systeem is doorgedrongen.

Deze patiënten hadden al chirurgische ingrepen achter de rug en volgden chemotherapie op het moment dat de onderzoekers hen vroegen een vragenlijst in te vullen over hun voedingsgewoonten. Na zes maanden, eens hun chemobehandeling achter de rug was, kregen ze dezelfde vragenlijst voorgeschoteld.

Uit de antwoorden bleek dat bij de respondenten die veel groenten, fruit en vis eten minder mensen waren hervallen dan bij zij die veel vlees, vezels en vetrijke voeding nuttigden. Colonkanker is één van de meest voorkomende tumoren, samen met borst- en longkanker. Per jaar zijn er in België 4.000 nieuwe gevallen.

Bron: hln.be 

Lees ook:‘Gezond eten geen kwestie van geld’
Lees ook:Minder sterfte door plantaardige voeding
Lees ook:Met één portie groenvoer al minder kans op kanker
Lees ook:Groenten en fruit helpen minimaal tegen kanker
Lees ook:Vezels en granen verlagen kans op darmkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>