Speciaal moedervlekkenspreekuur

Heb je een verhoogde kans op huidkanker, bijvoorbeeld omdat het in je familie voorkomt, dan kun je voortaan met verdachte moedervlekken terecht op een speciaal moedervlekkenspreekuur.

Het spreekuur is een initiatief van de Stichting Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen (SNIP), dat verbonden is aan het AMC. 

Het SNIP werkt nauw samen met het Nederlands Kanker Instituut/ Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI/AvL), dat verwanten van patiënten doorstuurt voor diagnostiek.

Bij verdenking op melanoom (een agressieve, kwaadaardige vorm van huidkanker) kunnen zij snel terug naar het NKI voor behandeling. Ook huisartsen kunnen patiënten naar het spreekuur verwijzen.

Het aantal gevallen van melanoom neemt toe. Omdat erfelijkheid een van de risicofactoren van huidkanker is, kunnen familieleden van patiënten met melanoom een extra risico lopen.

Vooral voor hen is moedervlekkenspreekuur bedoeld. De patiënten , die vaak een groot aantal onrustige moedervlekken hebben, worden hier gescreened met hulp van een speciaal computerprogramma dat de arts ondersteunt bij het stellen van de diagnose.

Het SNIP hoopt op deze manier meer patienten sneller te kunnen doorverwijzen.  

Lees ook:‘Waarschuwingen voor gevaar van de zon overdreven’
Lees ook:Verdacht plekje of moedervlek altijd laten checken!!
Lees ook:Gen ontdekt dat huidkanker veroorzaakt
Lees ook:Hoe correct zijn de cijfers over huidkanker?
Lees ook:Kunnen aspirines huidkanker voorkomen?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>