Onverwachte bijwerkingen van een geneesmiddel? Meld ze!

Soms hebben medicijnen onbekende, onverwachte of ernstige bijwerkingen. Vaak laat je dat aan je huisarts weten. Maar wie denkt er nou aan om de bijwerking te melden bij het Lareb, het verzamelpunt voor alle bijwerkingen van geneesmiddelen in Nederland? Terwijl je daarmee juist kunt bijdragen aan de veiligheid van geneesmiddelen in ons land!

Lareb is sinds 1995 door de overheid aangewezen als nationaal centrum voor het melden van bijwerkingen.

In het begin was dat nog enkel voorbehouden aan artsen en apothekers, maar sinds enkele jaren mogen ook consumenten melding doen.

Vooral van nog onbekende bijwerkingen, bijwerkingen van nieuwe geneesmiddelen, ernstige bijwerkingen en bijwerkingen bij kinderen is het belangrijk dat ze worden gemeld.

Lareb analyseert namelijk alle meldingen en geeft belangrijke zaken door aan het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Dit college beslist over verdere actie, zoals aanpassing van de bijsluitertekst of – in het meest ernstige geval – het van de markt halen van het geneesmiddel. Ook houdt Lareb artsen, apothekers en patiënten op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

Dat de patiëntmeldingen een belangrijke bijdrage leveren aan de bewaking van de geneesmiddelenveiligheid in Nederland, blijkt uit een artikel dat onlangs werd gepubliceerd in het gezaghebbende internationale tijdschrift Drug Safety.

In het artikel is gekeken naar alle bijwerkingen die gedurende een periode van drie jaar bij Lareb werden gemeld. Het is de eerste internationale publicatie waarin verslag is gedaan van concrete ervaringen met het melden van bijwerkingen van geneesmiddelen door patiënten.

De ervaringen zijn positief: patiënten melden belangrijke bijwerkingen en geven daarbij voldoende informatie om dit te kunnen gebruiken bij verdere analyse van de veiligheid van een geneesmiddel. De middelen waarover het meest werd gemeld en de bijwerkingen die het meest werden genoemd blijken voor patiënten en zorgverleners verrassend goed overeen te komen.

Opvallend verschil is wel dat patiënten vaker klachten ‘ernstig’ noemen en vaker melding maakten van het feit dat de klachten niet overgingen. Het gezichtspunt van de patiënt blijkt waardevolle extra informatie op te leveren.

Het doorgeven van bijwerkingen kan heel eenvoudig via internet: www.lareb.nl

Ook als je meer wilt weten over bekende bijwerkingen van een geneesmiddel dat je van je huisarts hebt gekregen, kun je op deze website terecht.

Lees ook:‘Gebruikers maken nieuwe medicijnen veiliger’
Lees ook:Ziekenhuizen melden vaker bijwerkingen medicijnen
Lees ook:‘Meer doden door pil Diane-35′
Lees ook:Kwart van gevaccineerden heeft last van Mexicaanse griepprik
Lees ook:Discussie over aantal bijwerkingen Mexicaanse griepprik

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Onverwachte bijwerkingen van een geneesmiddel? Meld ze!

  1. leon

    Ik heb gisteren 23-11-09 de mexicaanse griep spuit gehaald maar ben nu 24-11-09 zo ziek als een hond ik heb koorts en een ontiegelijke spierpijn dus ik zit in een pech groep denk ik?

      /   Reply  / 
    1. Raf

      mijn man heeft vandaag (26-11) de prik gehaald. Een paar uur later kwam hij eerder terug van zijn werk, ook ziek. Hij was misselijk, had een dik hoofd en was erg moe, en dat terwijl hij normaal een goede weerstand heeft.
      Straks moet ik met mijn dochter, dus ik ben benieuwd……………

        /   Reply  / 
  2. Margarita

    NIET GAAN NATUURLIJK!!
    Raf: waarom denkt u niet zelf na?
    U heeft voldoende waarschuwingen kunnen lezen
    op sites waar EERLIJKE informatie wordt gegeven als degezondepatient.nl (arts Koetsier)
    en verontrustemoeders.nl

      /   Reply  / 
    1. Raf

      Nou, ik heb hier wel degelijk over nagedacht hoor.
      Gezien het feit dat mijn jongste dochter 1 maand oud is, heb ik er wel voor over zodat mijn lichaam de juiste antistoffen kan aanmaken om deze via mijn borstvoeding aan haar door te geven. Mijn oudste dochter is verder kerngezond en kan wel wat hebben, dus omwille van onze jongste dochter kreeg ook zij een vaccinatie. (er zijn inmiddels 2 personen in onze straat die de mexicaanse griep hebben gehad en verder nog 2 personen in onze kennissenkring).

      Gelukkig hebben wij beiden na de vaccinatie geen vervelende bijwerkingen gehad alleen wat spierpijn in de arm.

        /   Reply  / 
      1. Michael

        Eerlijke informatie zeg je? Laat me niet lachen! Ik heb deze week ook mijn dochter laten inenten en ze heeft nergens last van gehad. Alleen wat pijn op de prikplek zelf, maar dat lijkt me logisch!

          /   Reply  / 
  3. tiny

    ik heb vrijdag 20 novemberde eerste mex griepprik gehad en ben al een week heel erg ziek en dan praat ik van hoge korts boven40gr spierpijn duizelig benauwd diarree overgeven en natuurlijk enorm moe.ik weet niet of ik de 2de prik wel moet gaan halen?

      /   Reply  / 
  4. hofmans

    Heb op 19 november de mexicaanse griepprik gekregen en kreeg vier dagen naderhand een heel warm hoofd dat aanvoelde als een lucifer de eerste keer met flink zweten en de andere drie keer alleen een flink heet hoofd.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>