Depressieve oudere heeft meer buikvet

Wist je dat depressiviteit tot overgewicht kan leiden? Uit een onderzoek van het VU medisch centrum in Amsterdam blijkt dat ouderen met een depressie meer buikvet ontwikkelen dan ouderen zonder depressie.

Buikvet is een belangrijke risicofactor voor diabetes en voor hart- en vaatziekten. Met dit onderzoek is dan ook duidelijker geworden hoe het komt dat mensen met depressieve klachten een 2 keer zo grote kans op hart- en vaatziekten hebben.

In het onderzoek werden de gegevens bestudeerd van ruim 2000 Amerikaanse ouderen tussen 70 en 79 jaar. De deelnemers werden bij de start van het onderzoek gescreend op depressieve klachten, waarna gedurende vijf jaar de veranderingen in hun gewicht werden gevolgd.

Na vijf jaar bleek er geen verschil in de Body Mass Index (BMI) en het percentage lichaamsvet bij ouderen met en zonder depressieve klachten. Ouderen met symptomen van een depressie bleken echter aantoonbaar meer buikvet te hebben ontwikkeld.

Een mogelijke verklaring is dat depressieve mensen een ongezondere levensstijl ontwikkelen en daarmee een ander eetgedrag. Ook zouden chronische stress en depressie bepaalde hersendelen kunnen activeren en tot een verhoogde aanmaak van cortisol leiden. Dat hormoon stimuleert de opslag van vet in de buikholte.

Bron: VU medisch centrum


Lees ook:Buikvet en depressie gaan vaak samen
Lees ook:Depressie vergroot kans op hartaanval
Lees ook:Depressieve klachten hebben invloed op hart- en vaatziekten
Lees ook:Behandeling depressieve klachten werkt onvoldoende
Lees ook:Hartstichting investeert in opsporing ziekten

1 Reacties // Reageer

One thought on “Depressieve oudere heeft meer buikvet

  1. Flappe

    even opmerken dat de auteur van dit artikel achterlijk moet zijn??

    quote :

    “Wist je dat depressiviteit tot overgewicht kan leiden?”
    “Na vijf jaar bleek er geen verschil in de Body Mass Index (BMI)”

    Denken voor je schrijft.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>